Hlavní obsah

Hokejové kluby chtějí rozjet vlastní evropskou soutěž, počítají i s Českem

PRAHA

Plány na oživení hokejové Ligy mistrů ze strany Mezinárodní hokejové federace (IIHF) selhaly, proto se iniciativy chopily samotné evropské kluby a mají projekt vlastní kontinentální soutěže. Ta by se podle německých a švýcarských médií měla rozjet na podzim roku 2012, přičemž už letos v létě by se mohl uskutečnit turnaj za účasti několika špičkových evropských klubů.

Článek

Srpnového turnaje by se měla zúčastnit i Sparta Praha, další úvahy o evropské soutěži však generální manažer klubu Petr Bříza nechtěl prozatím komentovat. "Je pravda, že týmy momentálně diskutují a zamýšlejí se nad podobou evropského hokeje v příštích letech," řekl Bříza ČTK.

Jeho protějšek z německého celku Eisbären Berlin Peter-John Lee rovněž připustil, že by se špičkové kluby z Německa, Švédska, Švýcarska a Česka měly utkat v předsezonním turnaji. Nicméně o existenci nějaké evropské soutěže ve stylu fotbalové Ligy mistrů údajně nic neví. "Mluví se o tom spíše obecně, konkrétní projekt nám nikdo nepředložil," řekl serveru spox.com.

Podobně zdrženlivý je i vítěz jediného ročníku hokejové Ligy mistrů Curych Lions. "Povídá se toho spoustu, k fámám se nebudu vyjadřovat," cituje ředitele klubu Petera Zahnera server hockey-fans.ch. "Struktury evropského hokeje jsou zastaralé, musíme něco změnit," hlásí naproti tomu manažer Mannheimu Marcus Kuhl.

Podle německého týdeníku Bild am Sonntag se k projektu s pracovním názvem "Big Bang" už přihlásilo pět mužstev ze Švédska (Djurgaarden, Frölunda, Färjestad, HV 71, Linköping) a pět nejmenovaných z Finska, připojit se chce i rakouský Salcburk, a týmy z Německa, Švýcarska, norského Oslo a české Prahy. Údajně by se v soutěži mělo představit celkem 30 až 35 předních evropských klubů.

A už letos v srpnu mají evropské kluby změřit síly ve velkém turnaji po dvou devítičlenných skupinách. Pražský zástupce by měl být podle rakouské agentury APA zařazen k týmům Mannheim, Eisbären Berlín, Djurgaarden, Färjestad, Linköping, IFK Helsinky, Jokerit Helsinky a Valerenga Oslo. Do druhé skupiny patří Bern, Curych, HV 71 Jönköping, Frölunda, Kärpät Oulu, Malmö, Tappara Tampere a TPS Turku.

Každý tým sehraje čtyři utkání doma a čtyři venku, vždy čtyři nejlepší týmy postoupí do finálového turnaje v rakouském Salcburku.

Reklama

Související témata: