Hlavní obsah

Startuje největší hokejový turnaj, European Trophy se účastní i Sparta

PRAHA

Pro fanoušky, kteří se už nemohou dočkat startu nové hokejové sezóny, je tu chutný předkrm. Ve středu 11. srpna startuje největší klubový turnaj v Evropě, European Trophy. A mezi osmnácti účastníky bude mít zastoupení i Česká republika, kterou bude reprezentovat Sparta Praha. V juniorské části turnaje se zase představí tým Karlových Varů.

Foto: HC Sparta Praha

Hokejisté Sparty budou reprezentovat české barvy.

Článek

European Trophy navazuje na tradici takzvané "Nordic Trophy", turnaje, ve kterém se v letech 2006-2009 střetávaly finské a švédské kluby v rámci přípravy na své ligové soutěže. Za svoji existenci měl turnaj pět různých vítězů, třikrát se radovali zástupci Švédska, dvakrát kluby z Finska.

Při absenci hokejové Ligy mistrů, nad jejímž osudem visí otazník, se organizátoři Nordic Trophy rozhodli turnaj přejmenovat a rozšířit na 18 účastníků. Přizvány byly týmy z Německa, Norska, Švýcarska, Rakouska a Česka. Do budoucna se dokonce uvažuje o variantě se 40 kluby, kde by české barvy byly zastoupeny čtyřmi týmy. Ideou je, že by se vítěz turnaje utkal s aktuálním držitelem Stanley Cupu.

Pokud tyto plány nevyjdou naprázdno, mohlo by se vše uskutečnit už v roce 2012. Prozatím se ale fanoušci budou muset spokojit se skromnější verzí turnaje. Osmnáct celků se rozdělí do dvou divizí, kde spolu jednotlivé týmy sehrají jeden vzájemný zápas. Podle losu buď na domácím ledě nebo venku.

Hlinka a Hlaváč proti Spartě, pak se zase převléknou do rudého

Čeští fanoušci tak v základní části turnaje uvidí v domácím stánku Sparty v pražských Holešovicích čtyři zahraniční týmy. Během pouhých tří dnů se zde nejprve představí tři zástupci švédské Elitserien - Färjestad (18.8.), Djurgaarden (20.8.), a Linköping (21.8.). Jako poslední v Praze uvítají německý Mannheim (25.8.).

Rozhodně se bude na co dívat. Ve Färjestadu působí například exkladenský obránce Ševc astejně jako Djurgaarden se klub může pyšnit několika švédskými reprezentanty. Souboj s Linköpingem bude zase pikantní v tom, že právě v tomto klubu normálně hrají Jan Hlaváč a Jaroslav Hlinka.

Oba útočníci přitom mají do konce října působit ve Spartě, teprve potom kvůli daňovým zákonům zamíří do Linköpingu. Jenže během European Trophy to bude jinak - Sparta má s Linköpingem dohodu, že během turnaje budou oblékat dres švédského klubu. A měli by dokonce nastoupit i proti Spartě, ačkoli původně měli vzájemý zápas vynechat.

Turnaj budeme podrobně sledovat

K zápasům ven pocestuje Sparta do norského Oslo (11.8.), finských Helsinek (13.8. s IFK a 14.8. s Jokeritem), a německého Berlína (27.8.). Pokud nasbírají dostatek bodů a skončí ve své Divizi Capital do čtvrtého místa, postoupí do play-off. To se bude hrát na dvou místech v Rakousku, turnaj pak vyvrcholí finálovým duelem 5. září v Salcburku.

"Věříme, že rozšíření a nová podoba turnaje strhne v hokejové přípravě fanoušky, média, i samotné hráče," přeje si ředitel European Trophy Bo Lennartsson.

Turnaji se bude podrobně věnovat i redakce Sport.cz. Veškeré zpravodajství, rozlosování, výsledky, nebo stručné soupisky účastníků najdete na  http://hokej.sport.cz/sezona/rozlosovani?sectionId=928&competitionId=119.

European Trophy 2010 (11. srpna - 5. září)
Divize Capital
Djurgaarden, Linköping, Färjestad (všichni Švéd.), IFK Helsinky, Jokerit Helsinky (oba Fin.), Mannheim, Eisbären Berlin (oba Něm.), Valerenga Oslo (Nor.), Sparta Praha (ČR)
Divize Central
Tappara Tampere, TPS Turku, Kärpät Oulu (všichni Fin.), HV71, Malmö, Frölunda (všichni Švéd.), Curych, Bern (oba Švýc.), Salcburk (Rak.)
Juniorská část:
Färjestad, HV71, Malmö, Djurgaarden, Frölunda, Linköping (všichni Švéd.), IFK Helsinky (Fin.), Salcburk (Rak.), Norsko "20", Karlovy Vary (ČR)

Reklama

Související témata: