Hlavní obsah

Brána finálového turnaje zůstala zavřená, Sparta musela uvolnit místo Salcburku

PRAHA

Na reglement European Trophy, který ve finálovém turnaji automaticky zajišťuje účast domácího Salcburku, doplatila hokejová Sparta. V konečné tabulce své divize sice obsadila čtvrtou postupovou příčku, jenže rakouský klub se v druhé divizi mezi elitní kvarteto nedostal, a tak v seznamu osmi nejlepších celků nahrazuje horšího ze 4. příčky, což je právě pražský celek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejisté Sparty Praha.

Článek

Postupující týmy z druhé divize European Trophy (HV 71, Oulu, Bern i Turku) totiž nastřádaly v osmi zápasech bodů víc než sparťané. „Veliká škoda, že nám účast ve finálovém klání takhle těsně unikla,“ řekl trenér Miloš Holaň. Sparta přitom potřebovala postoupit, aby se ji vrátil finanční vklad téměř třiceti tisíc eur, který do soutěže investovala.

Hráči pražského celku tušili už po páteční porážce 2:5 s vítězem divizi Eisbärenem, že jejich osud je naplněn. „Potřebovali jsme přivézt z Drážďan bod, abychom měli jistotu. Ze začátku jsme ale s domácími nestíhali bruslit a když pak využili tři přesilovky v rychlém sledu, bylo prakticky hotovo. Možná nám v těch klíčových okamžicích chybělo i víc zkušenosti od starších hráčů, kteří teď marodí,“ tvrdil kapitán David Výborný.

„Eisbären předvedl lepší pohyb, účinně napadal ve dvou, třech hráčích a narušoval tím naší rozehrávku. Taky uměl lépe zužitkovat přesilovky,“ připustil trenér. „Soupeř okolo nás lítal, my ho zastavovali jen fauly a platili za to obdrženými góly. Můžete někoho tvrdě atakovat u mantinelu a nikdo neřekne ani popel, ale takové drobné háčky se prostě pískají. Ještě jsme možná něco mohli vymyslet v přesilovkách, jenže všechno zase zkrachovalo na našem dalším vyloučení a obecně platilo, že jsme celý zápas málo šli do brány,“ říkal pro internetovou klubovou televizi zklamaně útočník Radek Smoleňák.

Výkony pražské Sparty v European Trophy byly tak trochu ve vlnách. „K těm nejpovedenějším zápasům bych určitě řadil vysoká domácí vítězství nad Färjestadem a Mannheimem. Za nejhorší bych naopak označil pražský duel s Linköpingem, kdy jsme vyloženě tahali nohy a nebyli schopní se nějak účelně hýbat a teď zpětně nás musí mrzet i ty ztracené nájezdy s Djurgaardenem. Dopadnout obráceně, nemuseli bychom být smutní a mohli se těšit do Salcburku,“ přiznal pro web klubu jeho elitní centr Michal Broš.

Sobotní výsledky divize:
Valerenga–Linköping 7:5, Mannheim–Eisbären Berlín 1:3, Djurgaarden–Jokerit 3:4 v prodl., Färjestad–IFK Helsinky 6:4.

Reklama

Související témata: