Hlavní obsah

VIDEO: Začíná European Trophy, těšte se na mistry světa i famózního Granlunda

PRAHA

Čtyřiadvacet mužstev ze sedmi zemí a hned sedm účastníků z České republiky, to je největší hokejový turnaj na starém kontinentu - European Trophy. Druhý ročník exkluzivního podniku se rozjíždí ve čtvrtek a hokejoví fanoušci ze šesti českých měst letos budou mít jedinečnou příležitost vidět v letní přípravě ty nejlepší kluby z celé Evropy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Radost Fina Mikaela Granlunda po skvostné trefě proti Rusku.

Článek

Na českých kluzištích se během srpna a září ukáže i několik čerstvých mistrů světa z Finska. V dresu Jokeritu Helsinky (25.8. na Slavii, 27.8. na Spartě a 28.8 v Brně) to budou například obránce Väänänen a útočník Lahti, se švédskou Luleou přijede obránce Jaakola (3.9. v Liberci) a kouč IFK Helsinky Petri Matikainen, jenž byl na MS asistentem u finské reprezentace, zřejmě přiveze i svůj útočný klenot.

Je velká pravděpodobnost, že fanoušci uvidí na českých kluzištích "kouzelníka s pukem" Mikaela Granlunda. Určitě si pamatujete na jeho parádní kousek v semifinále posledního mistrovství světa, kdy vzal puk na čepel hokejky a zpoza branky jej zasunul za bezmocného brankáře Ruska. O devatenáctiletého útočníka mají velký zájem v NHL, ostatně nedávno absolvoval tréninkový kemp týmu Minnesota Wild.

Do zámoří ale Granlund ještě nepůjde. Ve Finsku si totiž musí odkroutit povinnou vojenskou službu a také si chce dodělat střední školu. Takže by měl i nadále zůstat v kádru IFK Helsinky a finský klub se v Česku představí na konci srpna dvakrát - v sobotu 27. na ledě pražské Slavie a o den později v Pardubicích.

Za IFK Helsinky hraje i legenda finského hokeje Ville Peltonen, neméně známý Sami Kapanen je zase hlavní hvězdou týmu Kalpa Kuopio. Na soupiskách evropských klubů je i spousta českých hráčů. Hned čtyři má v kádru TPS Turku - brankáře Schwarze a útočníky Birnera, Plíhala, a Černého. TPS sice nastoupí proti Slavii, ale zápas bude hrát doma, takže čeští fanoušci mají smůlu.

Stejný případ je i dalšího finského klubu Kärpät Oulu, kde hrají obránce Snopek a útočníci Huml a Vondrka. Oulu se utká s Plzní, Českými Budějovicemi a Libercem, pokaždé ale na svém domácím kluzišti. To Kamil Piroš se se svým HV71 ukáže na Spartě, v Pardubicích i Brně. A brněnský rodák David Dvořáček, jenž prošel juniorskými výběry Sparty, se jako hráč Tappary Tampere předvede v Plzni (28.8.).

Čeští hokejisté na soupiskách zahraničních týmů ET:
Tappara TampereDavid Dvořáček
Jokerit HelsinkyPetr Kalus
TPS TurkuMarek Schwarz, Michal Birner, Tomáš Plíhal, Jakub Černý
FärjestadMartin Ševc
LinköpingJan Hlaváč, Jaroslav Hlinka
Kärpät OuluJan Snopek, Ivan Huml, Michal Vondrka
Slovan BratislavaMario Cartelli
HV71Kamil Piroš

Reklama