Hlavní obsah

Sparta v Edenu Slavii naložila. Na ledě se hráči prali, v hledišti hořelo

PRAHA

Srpnové hokejové derby nenudilo. Aby ne. Kdo přišel v pátek vpodvečer do Edenu na Slavii se Spartou, nelitoval a viděl výhru hostí 6:2. Ale také vyražené plexisklo, bitku, góly, na dvacet vyloučených, střídání brankáře i oheň v hledišti. To jako ochutnávka klání v European Trophy. Fanoušek zřel zápas, který mnohdy neuvidí při extralize. "Takový zápas se hodnotí hodně pozitivně," usmíval se sparťanský útočník Petr Ton.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slávista Vašíček a sparťan Treille se utkali v bitce v zápase European Trophy.

Článek

Sparťanům se v letní přípravě dvakrát nedaří, ale derby a Slavia, to je jiná liga. Uběhlo osmatřicet sekund a hosté vedli 1:0. Fanoušci, kteří ze dvou třetin zaplnili stadión v Edenu, jen hořce polkli.

Za minutu se nehrálo, nadstandardní opření se o hrazení s plexisklem a osádka v montérkách měla práci. Na pár minut si hráči vyzkoušeli veřejné bruslení. Adrenalin se ale příchozím opět zvednul v šestnácté minutě. Sacha Treille se pustil do bitky s domácím bijcem Jiřím Vašíčkem, vyhrál sparťan, který slávistovi přetáhl dres přes hlavu. Oba poté putovali do sprch.

Konec první třetiny patřil zase Spartě, ta po dvaceti minutách vedla 2:0. A chovala se jako doma, předváděla výkon, který by v minulém ročníku nejvyšší soutěže mnohokrát nenašla.

Tento stav nevyhovoval fanouškům ve slávistickém kotli. Těm před druhou dvacetiminutovkou byla patrně zima, jinak si nelze vysvětlit, že u nich hořelo.

Radost hokejistů Sparty z gólu do sítě Slavie.foto: Právo/Jan Handrejch

Horko a pot ale z čela otírali hráči Slavie. Růžičkův výběr během šestatřiceti sekund dostal další dva příděly a brankář Kopřiva to pro tentokrát zabalil, šanci dostal Slipčenko. Ale ani on dlouho s čistým hledím nevydržel, když inkasoval, sparťané už vedli 5:1 a fanoušci viděli výživné představení. "Deset, deset," rozparádil se sparťanský kotel. A poté i přidal. "Kůrka ven," což byla odezva na útočníka Slavie, který ještě loni byl ve Spartě.

"Nechyběla nám bojovnost, ale nepadalo nám to tam, na tom musíme zapracovat. Sparta byla chytřejší, my jsme byli v euforii, nechali jsme se vylákat. Kulisa ale byla hezká, velký dík fanouškům," řekl po utkání slávistický forvard Tomáš Svoboda.

Slávisté snížili na 2:5 na začátku třetí třetiny při početní výhodě. Za pár minut trestná lavice hostí zažila den otevřených dveří. Čtyři hráči v jednu chvíli navštívili tento prostor. Zvláště když odjížděl pykat obránce Hanzlík, bylo veseleji. Domácí kotel a sparťanský obránce si měli co říci.

Skóre se změnilo už jen jednou. A byla to opět Sparta. Ta protrhla střeleckou smůlu a s přehledem vyhrála. A Slavia? Tu může těšit, že šlo jen o přípravu.

"V Edenu je výborná akustika, atmosféra byla skvělá. Jsem rád, že se hrálo takto od podlahy. Na léto měl zápas výbornou úroveň," dodal Ton.

Hokejová European Trophy:
Slavia Praha - Sparta Praha 2:6 (0:2, 1:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 22. J. Doležal (P. Jelínek), 42. Šulc (Kuboš) - 1. Jánský (I. Rachůnek, Lapšanský), 19. Tenkrát (Ton), 21. Milam, 21. Ton (Tenkrát), 25. Tenkrát (Sersen, Milam), 57. Bližňák (Ton, Tenkrát). Rozhodčí: Hrubý, Smitka - Bádal, Bejček.

Reklama