Hlavní obsah

European Trophy je přínosem, shodli se zástupci českých klubů

PRAHA

Pouze slova chvály zněla při hodnocení účasti v přípravném hokejovém turnaji European Trophy od zástupců sedmi extraligových klubů. I přes finanční výdaje navíc oproti běžné letní přípravě z minulých let by se české kluby rády zúčastnily soutěže i v příštích letech. Nabízí jim totiž nejen konfrontaci s různými herními styly v podání předních evropských mužstev, ale také možnost vyzkoušet testované hráče v náročných soubojích.

Hokejistům Pardubic se v European Trophy daří.

Článek

Jednoznačné nadšení z konfrontace například s helsinskými kluby IFK a Jokeritem, švédskými týmy Luleou a Djurgaardenem i dalšími netajil kouč a zároveň generální manažer Slavie Vladimír Růžička. A to přesto, že Pražané skončili se sedmi body z osmi vystoupení na dně Severní divize.

"Je to vynikající příprava na sezonu. Nechci nikoho podceňovat, ale tomu se prostě nemůže vyrovnat, když si tady zahrajeme čtyřikrát s týmy z extraligy a čtyřikrát proti první lize. Ty týmy nás velmi dobře prověřily a víme, na čem jsme i na čem musíme ještě zapracovat. Ještě máme čas to doladit, tak snad se nám to podaří," řekl Růžička.

Poměrně zásadní změna v přípravném období byla pro zúčastněné kluby položkou navíc v rozpočtu na sezonu, ale podle Růžičky stojí takové náklady za to. "Ekonomicky vzato se ta účast pohybuje v řádech milionů, ale není to zase až tak hrozné, lze to ještě utlačit," přiblížil Růžička a věřil, že si Slavia nezahrála European Trophy naposledy. "Do budoucna bychom tuto soutěž hráli přes léto opět velice rádi," doplnil.

Jandačovi se nápad líbí

Ani pražský rival Sparta výsledkově nezazářil a získal jen o tři body více. Přesto Josef Jandač, sportovní manažer a zároveň hlavní kouč Sparty, která hrála soutěž již druhým rokem po sobě, označil celý projekt za výborný nápad. "Hráli jsme s velmi kvalitními soupeři a narazili na různé styly hokeje. Myslím si, že podobné propojení evropských týmů má velkou budoucnost," předpovídal Jandač.

Úspěšným účastníkem základní části byly naopak České Budějovice, i když postup si dopředu za cíl nevytyčily. "Abych byl upřímný, tak jsme do toho s žádným cílem nešli, ale je jasné, že nějakou motivaci tam ty kluby potřebují. S přibývajícími zápasy a naší slibnou pozicí ta chuť se poprat o postup určitě rostla a pak už jsme si to nechtěli nechat ujít," popsal kouč František Výborný.

"Týmy, na které jsme narazili, byly skutečně velmi kvalitními soupeři. Ale to se dalo očekávat, když do soutěže zasáhlo 24 předních evropských klubů," připomněl Výborný. "Je to zpestření a kromě toho skvělá možnost mezinárodní konfrontace pro všechny mladé hráče, kteří to jinak neokusí, když zrovna nejsou v týmu, který jede do Davosu (na Spenglerův pohár). Možnosti účasti v turnaji jsme si vážili a rádi bychom se zúčastnili znovu," ujistil Výborný.

Venera: Tato forma přípravy příjemným zpestřením

I podle trenéra brněnské Komety Zdeňka Venery celý podnik splnil svoji funkci. "Jen nás soutěž bohužel nezastihla v nejlepší formě," litoval Venera a připomněl tak zisk pouhých pěti bodů a poslední příčku v Jižní divizi. "Tato forma přípravy je ovšem zajímavým zpestřením, narazíme na různé herní styly. V případě možnosti bychom do toho šli rádi znovu," doplnil Venera.

Co do výsledků se příliš nevedlo ani Liberci. Bílí Tygři nastřádali jen o dva body více než Kometa a skončili v tabulce hned nad ní. "Já mám jednoznačně kladné hodnocení. Na to, že byl srpen, tak ty zápasy se hrály naostro, bylo v nich plno osobních soubojů, soupeř vás zkrátka donutí hrát naplno," řekl trenér Jiří Kalous.

Zpestření letní přestávky evropskou soutěží považuje za změnu k lepšímu i proto, že v extralize se soupeři již hodně znají. "V případě zkoušených hráčů to bylo zajímavé v tom, že hráč se rovnou ukázal v těžkých podmínkách. Ekonomicky je to otazník, ale po stránce sportovní je to určitě přínos a ohledně další naší účasti bych byl pro," dodal Kalous.

Vedle Českých Budějovic se podařilo postoupit také Pardubicím a Plzni. Všechny tři týmy se tak představí v polovině prosince v závěrečné části turnaje v Salcurku a ve Vídni. "Kvalitní zahraniční mužstva byla šancí ke konfrontaci zejména mladých pardubických hráčů se soupeři zvučných jmen," uvedl kouč Pavel Hynek.

"Z naší strany je tudíž velký zájem o pokračování v turnaji a případně ho rozšířit. Samozřejmě bude záležet na mnoha faktorech, které se týkají především ekonomiky. Pokud jde ale o naše účinkování, tak jsem s ním spokojen, protože tahle evropská soutěž je pro každého přínosem," konstatoval generální manažer pardubického klubu Zbyněk Kusý.

"Za nás hlásím jen pozitiva. A není to tím, že se podařilo postoupit. Mimo finanční zátěže jde o vynikající přípravu a pro hráče, kteří se nedostanou do zahraničí, i úžasnou konfrontaci. Fanoušci byli navíc zvědaví na ty týmy, které jinak nemohou vidět. A při diskuzi o tom, jaká je extraliga ve srovnání s předními evropskými ligami, jsem moc rád, že se podařilo postoupit třem českým týmům," řekl kouč Plzně Marian Jelínek.

Propojení soutěží je budoucnost

Sám vidí budoucnost ve větším propojení evropských soutěží. "Líbilo by se mi, kdyby tady byla nějaká mezinárodní klubová soutěž včetně týmů z Ruska. Ať už by to probíhalo současně s extraligou nebo ne. Bylo by to určitě jisté oživení," konstatoval Jelínek.

Za pravdu mu dává i ředitel turnaje Bo Lennartsson, jemuž udělala radost celková návštěvnost, která činila 228.946 tisíc diváků v 96 odehraných zápasech. "To je úžasné. Jsme velmi spokojení s kvalitou zápasů i faktem, že i takhle brzy v srpnu jsme měli tak velké návštěvy," uvedl Lennartsson pro webové stránky turnaje.

Organizátoři nyní budou hledat varianty, jak turnaj do budoucna ještě vylepšit a případně rozšířit pro další kluby. "Mám pocit, že turnaj má mnohem větší potenciál, a my se budeme snažit ho naplnit. I ve stávajících čtyřech divizích je prostor pro další týmy a spousta jich má zájem," řekl Lennartsson.

Program závěrečných bojů turnaje European Trophy:
Čtvrtfinále:
Pátek 16. prosince:
Salcburk:
17:15 Frölunda Indians - Linköping HC (čtvrtfinále 1),
20:30 HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - EC Red Bull Salcburk (čtvrtfinále 2).
Vídeň:
17:15 Jokerit Helsinky - HC Mountfield České Budějovice (čtvrtfinále 3),
20:30 HC Plzeň 1929 - Lulea HF (čtvrtfinále 4).
Sobota 17. prosince:
Semifinále:
17:15 vítěz čtvrtfinále č. 3 - vítěz čtvrtfinále č. 4 (Vídeň),
20:30 vítěz čtvrtfinále č. 1 - vítěz čtvrtfinále č. 2 (Salcburk).
O umístění:
17:15 poražený ze čtvrtfinále č. 1 - poražený ze čtvrtfinále č. 2 (Salcburk),
20:30 poražený ze čtvrtfinále č. 3 - poražený ze čtvrtfinále č. 4 (Vídeň).
Neděle 18. prosince:
Finále:
20:30 vítězové semifinále (Vídeň).
O 3. místo:
17:15 poražení ze semifinále (Vídeň).
O 5. místo:
17:15 vítězové duelů o umístění (Salcburk).
O 7. místo:
14:00 poražení z duelů o umístění (Salcburk).

Reklama