Hlavní obsah

Hokejisté Pardubic a Plzně se utkají o 5. místo v European Trophy

SALCBURK/VÍDEŇ

Hokejisté Pardubic a Plzně se utkají v zápase o 5. místo na turnaji Red Bulls Salute, finálové části European Trophy. Pardubice dnes porazily švédskou Frölundu 5:4, Plzeň přehrála v českém souboji České Budějovice 5:4 po samostatných nájezdech.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Hokejisté Pardubic se mohli zaradovat i na mezinárodní scéně..

Článek

Východočeši o své výhře v Salcburku rozhodli v druhé třetině, ve které vstřelili čtyři branky. Dvakrát se mezi střelce zapsal Martin Šagát, kterého tým kouče Pavla Hynka získal před turnajem z prvoligového Ústí nad Labem.

Souboj Plzně a Českých Budějovic rozhodl v nájezdech Pletka, který na západě Čech působí na hostování právě z jihočeského týmu. Plzeň dokázala v zápase dvakrát smazat dvougólové manko, v power play vyrovnala a v nájezdech nakonec vyhrála.

Ve finále se utkají hráči Jokeritu Helsinky, kteří porazili 3:2 v prodloužení Luleu, a Salcburk, který přehrál po samostatných nájezdech 4:3 Linköping.

Finsko-švédský souboj rozhodl v 65. minutě v přesilové hře obránce Nordlund. Švédsko-rakouský duel musely rozhodnout až nájezdy, ve kterých byli úspěšnější domácí. České duo Hlinka, Hlaváč hrající za Linköping se tak ve finále nepředstaví.

Pardubice, které v pátek prohrály ve čtvrtfinále se Salcburkem 1:2, dnešní zápas dobře začaly. Formu z extraligy potvrdil Buchtele, který již po 95 sekundách otevřel skóre. Švédskému celku se ale podařilo vcelku rychle vyrovnat, když brankáře Koutského, jenž dostal tentokrát šanci místo jedničky Růžičky, překonal Axelsson.

Východočeši poté přestáli několik oslabení a v druhé třetině rozhodli o své výhře. Na Šagátovu branku sice dokázala Frölunda odpovědět, ale již o dalších 49 sekund později zajistil Pardubicím vedení obránce Benák. Klíčovou pasáží se stala 37. minuta, kdy se v rozmezí 34 sekund trefili Šagát a Kousal.

Hráči Frölundy ale nerezignovali a v třetí třetině se jim podařilo duel zdramatizovat. Koutského překonali dvakrát v přesilovce, v druhém případě podpořené odvoláním brankáře. Pátý gól ale již Pardubice neinkasovaly a těsnou výhru udržely.

Plzeň porazila Budějovice až po nájezdech

Souboj Českých Budějovic a Plzně byl dramatický až do samého závěru. Jihočeši si vypracovali dvoubrankový náskok, když gólmana Mazance překonali obránci Novák a Miroslav Dvořák. V druhé třetině ale Plzeňští vyrovnali poté, co za brankáře Kováře prošly střely Stránského a Andrašovského.

České Budějovice poté opět získaly dvoubrankový náskok, ale ani podruhé jej neudržely. V 59. minutě snížil na 3:4 Michal Dvořák a při následné power play vyrovnal 35 sekund před koncem normální hrací doby Vlasák. Západočeši tak v góly přetavili svou velkou převahu v třetí třetině a muselo se prodlužovat.

V nastavené pětiminutovce devátý gól nepadl a o vítězi tak rozhodly samostatné nájezdy. Hned v první sérii se prosadili Vlasák a Kotalík, poté však už uspěl jen Pletka. Plzeň tak zvládla druhé nájezdy na turnaji lépe než v pátek, kdy nestačila na Luleu.

Finálový turnaj hokejové European Trophy:
Semifinále ve Vídni
Jokerit Helsinky - Lulea Hockey 3:2 v prodl. (0:1, 2:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 37. Väänänen (Eronen), 40. J. Ruutu (Eaves), 65. Nordlund (Dehner, Eronen) - 14. Hjalmarsson, 48. Viitaluoma (Vihko, Gunnarson).
Linköping HC - EC Red Bulls Salcburk 3:4 po sam. náj. (1:0, 1:3, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 8. Arlbrandt (Hultström), 30. Akerman (Lindhagen, J. Hlinka), 54. Andersson (Hartigan) - 25. Aubin (Abid), 26. Bois (Glenn, Aubin), 39. Barney (Williams, Schlacher), rozhodující nájezd Barney.
O 5.-8. místo v Salcburku
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - Frölunda Indians 5:4 (1:1, 4:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 2. Buchtele (Borer), 27. Šagát (Benák, Buchtele), 29. Benák (Půhoný, Kolář II), 37. Šagát, 37. Kousal - 8. A. Axelsson (Petterson), 29. Pettersson (Tömmernes), 53. Lasu, 59. Pyörälä. Rozhodčí: Boman, Leppäalho (oba Fin.) - Siegel, Zehenthofer (oba Rak.). Vyloučení: 8:3. Využití: 0:2. Diváci: 2000.
Sestava Pardubic: Koutský - V. Kočí, Píša, Borer, Sičák, Kolář II, Benák, Drtina - Kolář I, Koukal, Starý - Buchtele, Kousal, Šagát - Půhoný, Zohorna, Nahodil.
HC Mountfield České Budějovice - HC Plzeň 1929 4:5 po sam. náj. (2:0, 1:2, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 8. J. Novák (Kašpařík, Martynek), 10. Miroslav Dvořák (Gulaš), 35. Martynek (Šimánek, Ptáček), 44. Šimánek - 24. Stránský (Ruprecht), 33. Andrašovký (Martin Straka), 59. Michal Dvořák (Dresler), 60. Vlasák (Vykoukal, Martin Straka), rozhodující nájezd Pletka.
České Budějovice: Jakub Kovář - Ptáček, J. Novák, Mikuš, Kolarz, Němeček, Miroslav Dvořák - Martynek, Kašpařík, Šimánek - Gulaš, Kotalík, Sailer - Červený, Langhammer, L. Květoň - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný.
Plzeň: Mazanec - Dan Růžička, Kaberle, Marušák, Kinrade, Vykoukal, Dresler, Ruprecht, St. Pierre - Andrašovský, Martin Straka, Vlasák - Mrňa, Jan Kovář, Pletka - Michal Dvořák, Petruška, Heřman - Stránský, Pitule, Johnson.

Reklama

Související témata: