Hlavní obsah

Pardubice porazily Plzeň, z českých týmů jsou při European Trophy nejvýše. Vyhrál Salcburk

SALCBURK/VÍDEŇ

Hokejisté Pardubic porazili v duelu o páté místo na turnaji Red Bulls Salute Plzeň 5:1 a stali se nejlepším českým týmem letošního ročníku European Trophy, která turnajem v Rakousku vyvrcholila. České Budějovice skončily po dnešní porážce se švédskou Frölundou 2:4 osmé.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Hokejisté Pardubic se mohli alespoň částečně zaradovat i na mezinárodní scéně

Článek

Vítězem druhého ročníku se stal Salcburk, který vystřídal na trůnu Eisbären Berlín. Ve finále ve Vídni vyhrál nad Jokeritem Helsinky 3:2, když prohrával už 0:2. Na třetí pozici dosáhla Lulea, která zvítězila nad dalším švédským klubem Linköpingem s českými útočníky Janem Hlaváčem a Jaroslavem Hlinkou 3:2 v prodloužení.

Plzeň po sobotní výhře nad Českými Budějovicemi (5:4 po sam. nájezdech) nastoupila na turnaji už k druhému českému souboji a trenér Jelínek nechal odpočívat ofenzivní hvězdy Martina Straku a Tomáše Vlasáka. Pardubice se ujaly v 17. minutě vedení, když skóroval v oslabení tří proti pěti Koukal. V pokračující přesilovce vyrovnal Pitule, ale 14 vteřin před koncem úvodní části vrátil vedení Pardubicím Borer.

Východočeši třemi góly během pěti minut v druhé třetině rozhodli. V 33. minutě se trefil Zohorna, za 52 vteřin skóroval Šagát a v 38. minutě upravil na 5:1 opět Zohorna. V závěrečném dějství zmírnili porážku Plzně Kovář s Mrňou.

Frölunda získala proti Mountfieldu vedení v 13. minutě díky Backmanovi. Za tři a půl minuty vyrovnal Šimánek, ale 93 sekund před první pauzou vrátil týmu z Göteborgu náskok Johansson a Švédové už vedení nepustili. V druhém dějství zvýšil Tömmernes, v závěrečné části nejdříve upravil na 4:1 Pettersson a šest minut před koncem stanovil konečný výsledek Kuchejda.

Do finále vstoupil Jokerit raketově a už v osmé vteřině vedl díky Hardtově trefě. Ve 27. minutě zvýšil při vyloučení Barneyho Jarkko Ruutu, ale pak Salcburk zavelel k obratu dvěma góly Boise, který se prosadil nejdříve v druhé části v přesilovce a v úvodu závěrečné třetiny vyrovnal. Ve 48. minutě rozhodl o triumfu rakouského klubu Aliu.

I zápas o třetí místo přinesl dokonalý obrat. Linköping vedl díky trefám Hlaváče a Dahlbecka už 2:0, ale Hjalmarsson s Franssonem smazali manko a dvě vteřiny před koncem prodloužení rozhodl Sandström.

Red Bulls Salute, finálový turnaj hokejové European Trophy:
Finále:
Jokerit Helsinky - Red Bull Salcburk 2:3 (1:0, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 1. Hardt (Filppula), 27. J. Ruutu - 34. Bois (Glenn), 42. Bois (Regier, Aubin), 48. Aliu (Schiechl, Lynch).
O 3. místo:
Lulea HF - Linköping HC 3:2 v prodl. (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)
Branky: 30. Hjalmarsson (Sandström, Sandell), 52. Fransson, 65. Sandström - 20. Hlaváč (Albrandt), 24. Dahlbeck (Ottosson, Laumann Ylvén).
O 5. místo:
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Plzeň 1929 5:3 (2:1, 3:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 17. Koukal, 20. Borer (Starý), 33. T. Zohorna (Kolář II, Starý), 34. Šagát (Borer), 38. T. Zohorna (Semorád, Benák) - 18. Pitule (Vykoukal, Marušák), 48. Jan Kovář (Kinrade), 49. Mrňa (Dresler, Mazanec). Rozhodčí: Hribik, Jeřábek (ČR) - Siegel, Hofstätter (oba Rak.). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 300.
Pardubice: Koutský - V. Kočí, Píša, Borer, Sičák, Kolář II, Benák, M. Drtina - Kolář I, Koukal, Starý - Buchtele, Kousal, Šagát - Půhoný, T. Zohorna, Nahodil - Semorád, Somík. Trenéři: Hynek a Lubina.
Plzeň: A. Svoboda (21. Mazanec) - Kaberle, Vykoukal, St. Pierre, Marušák, Kinrade, Dresler, Dan Růžička, Ruprecht - Stránský, Jan Kovář, Pletka - Michal Dvořák, Pitule, Johnson - Andrašovský, P. Sedláček, D. Kubalík - Mrňa, M. Heřman, Petruška. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Michal Straka.
O 7. místo:
HC Mountfield České Budějovice - Frölunda Indians 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 16. Šimánek (Martynek), 54. Kuchejda (Mertl, R. Pšurný) - 13. Backman (Sjöström, Lasu), 19. Johansson (Axelsson, Lundqvist), 33. Tömmernes (Johansson, Olimb), 47. Pettersson (Olimb, Persson). Rozhodčí: Boman, Lepaalo (oba Fin.) - Widman, Zehenthofer (oba Rak.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 1000.
Sestava Českých Budějovic: Kantor - Ptáček, Miroslav Dvořák, J. Novák, Mikuš, Němeček, Kolarz - Martynek, Kašpařík, Šimánek - Gulaš, Kotalík, Sailer - Červený, Langhammer, L. Květoň - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný. Trenéři: F. Výborný a Kupka.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články