Hlavní obsah

Brendl ve Švédsku ožil, ač mu nechutná

PRAHA

Už nad ním lámali hůl, že je promarněný hokejový talent, který si vlastní složitou povahou zavřel cestu ke slávě. Jenže letos na podzim útočník Pavel Brendl nevídaně ožil, bezkonkurenčně kraluje kanonýrům švédské ligy a premiérově nastoupil i za národní tým.

Foto: www.jatkoaika.com

Český hokejista Pavel Brendl.

Článek

Když před pěti roky rodák z Nového Města nad Metují zářil na MS dvacetiletých, nejen on očekával, že bude mít otevřené dveře do NHL. Tam však odehrál jen 78 zápasů, pořádnou příležitost nedostal ve Philadelphii, Carolině ani Phoenixu a musel se potloukat po farmách. Během výluky zámořské ligy se nechytil ani v Třinci. Od letního přestupu do Mory si proto raději moc nesliboval, jenže právě tam se v něm znovu probudil instinkt střelce.

"Šel jsem do neznámého prostředí a nevěděl, jak se chytnu. Sám na sebe mám velké nároky, ale za gólovou úrodu jsem rád," líčí Brendl. Do čtvrtečního večera stihl v pětadvaceti ligových zápasech dát 21 branek, což je téměř třetina gólové produkce aktuálně devátého týmu tabulky. "Ideální by bylo trefit se každý zápas, ale zase tak snadné to není, i když dostávám spoustu času na ledě."

Trenér Rindell ho nechává hrát všechny přesilovky. "Hokej mě po delší době zase baví. Nechci si to ale připouštět, protože čím víc nad svou hrou přemýšlím, tím méně mi to jde," přiznává Brendl, jemuž zrovna nechutná severská kuchyně plná ryb a vařeného masa. "Moc se tam nenajím. Když jsem byl před pár týdny doma, musel jsem si pro spravení chuti dát dršťkovou polévku i kačenku s knedlíkem a zelím."

Na život v malém švédském městečku, které nenabízí kromě hokeje moc zábavy, si už ale zvyknul. "Kdybych hrál jinde, chodil bych na procházky, jenže Moru celou projdu za pár minut, takže jsem spíš doma. Pořídil jsem si přes satelit české programy, dost času trávím i na internetu," vypráví Brendl, jenž často komunikuje s bratrem Honzou, který je kanonýrem divizního Dvora Králové, ale v rodině má i ještě slavnějšího fotbalistu. Brendlovým bratrancem je totiž Rudolf Skácel, působící v anglickém Southamptonu. "Slíbil jsem mu, že se na něj někdy přijedu na ostrovy podívat."

Reklama

Související témata: