Hlavní obsah

Sparta chce na Super Six uspět, klání mistrů bere jako výzvu

Ještě žádný český mistr nedokázal postoupit do finále turnaje Super Six, soutěže klubů z šesti evropských hokejových velmocí. Od čtvrtka se o to bude v Petrohradu pokoušet pražská Sparta. Nejlepší tým loňského ročníku české nejvyšší soutěže by zároveň rád navázal na rok 2000, kdy v tehdejší Evropské lize postoupil až do finále, v kterém nestačil na Metallurg Magnitogorsk.

Foto: SPORT.CZ

DEFAULT TITLE

Článek

"Je to pro nás výzva. Termín akce si nevyberete, není to ideální, ale stejný problém mají i národní týmy. V úterý jsme v extralize vyhráli, takže atmosféra v mužstvu je dobrá. Hráči se těší. Chceme uspět," řekl trenér František Výborný novinářům po dnešním tréninku. Jeho svěřenci prý rozhodně turnaj nevypustí.

Finálové klání Super Six se Petrohradu koná třetím rokem a vždy jej vyhrál ruský šampion. Nejprve Avangard Omsk v čele s Jaromírem Jágrem, poté Dynamo Moskva a Pavlem Rosou a Václavem Pletkou. Předešlí čeští mistři Zlín a Pardubice vždy skončili na třetím až čtvrtém místě poté, co v základní skupině jedno utkání vyhráli a jedno prohráli. Žilinu nechtějí podcenit

Sparta vstoupí do turnaje až v druhém hracím dnu a jako první se utká se Žilinou. Slovenský mistr by měl být podle papírových předpokladů nejslabším účastníkem turnaje, v domácí extralize mu patří až předposlední místo a před odletem do Ruska pětkrát za sebou prohrál. "Všichni se nám snaží podsunout, že je špatná, ale myslím si, že do toho dají všechno. Nesmíme ji podcenit a věřím, že to hráči neudělají," podotkl Výborný.

Je si vědom, že od výsledku prvního zápasu se bude vše odvíjet. "Kdyby se nám podařilo vyhrát, tak si zahrajeme s Hämeenlinnou o finále. Podle zpráv a DVD, které máme, tak je to hodně kvalitní tým," řekl trenér. Vykoukal poradí jak na Hämeenlinnu

Informace o druhém soupeři Výborný s kolegou Marianem Jelínkem čerpali od někdejšího hráče Sparty Michala Broše, jenž nyní na severu Evropy působí, i od dalších hokejistů, kteří jsou momentálně v týmu a ve Finsku v minulosti hráli. "Rozebereme to hlavně s Jirkou Vykoukalem, který tam dlouho působil. Je to starší hráč, který zná spoustu kluků a rozumí i teorii," uvedl Výborný.

Trenér Sparty spoléhá i na individuální motivaci hráčů, kteří se budou chtít zviditelnit. "Je to výzva hlavně pro třetí a čtvrtý útok, který se nyní zvedl a hraje dobře. Kdy si na takovém turnaji zahrají? Pro někoho to může být jednou za život," řekl Výborný, který původně počítal s tím, že v dresu Sparty by se v Petrohradu mohl objevit i obránce Karel Pilař.

Zkušený bek, jenž s týmem loni získal titul, však ze zdravotních důvodů stále sleduje tréninky pouze v civilu. "Počítali jsme s tím. Jeho zkušenosti by se nám mohly hodit, například v přesilovkách. Bohužel ale ještě trénovat nezačal," sdělil Výborný.

Vzhledem k tomu, že Sparta na Super Six nemůže využít hráče z první ligy, kteří se v její sestavě v poslední době objevují, s týmem navíc odcestuje junior Karel Ton.

Reklama

Související témata: