Hlavní obsah

Spartu proti Žilině srazila produktivita a podcenění

PETROHRAD

Velké množství neproměněných šancí a zřejmě i podcenění soupeře zapříčinilo podle Petra Tona a Jiřího Vykoukala nečekanou porážku hokejistů Sparty v úvodu turnaje mistrů Super Six v Petrohradu. Pražský tým prohrál s Žilinou, aktuálně předposledním týmem slovenské extraligy, 2:4 a značně si tak zkomplikoval cestu do finále klání šesti šampionů Starého kontinentu.

Článek

"Na začátku jsme měli spoustu šancí, nevyužili jsme přesilovky. Žilina hrála srdcem, zatímco my jsme si asi mysleli, že je přejedeme, a pak to takhle dopadlo. Oni z minima vytěžili maximum, bojovali a vítězství si zasloužili," řekl Vykoukal po utkání.

Nevyužitých přesilových her v úvodní třetině litoval i kouč Sparty František Výborný. "Měli jsme spoustu přesilových her, a dali jen jeden gól, což bylo málo a mělo to hlavní vliv na další průběh utkání. Hráli jsme je staticky, sice kotouč lítal, ale my jsme stáli, bez střelby a bez důrazu. Žilina si pak začala věřit a bylo otázkou času, kdy tam padne nějaký haluzový gól, a to se taky stalo."

Spartě se nepovedla zejména druhá třetina, v závěrečném dějství byl český mistr mnohem aktivnější. "Měli jsme spoustu šancí. Jen Petr Ton mohl dát několik gólů. Buď nám ale puk přeskočil, nebo jsme netrefili prázdnou branku, nebo tam byl gólman. Myslím si, že jsme urazili hokejového boha, a pak se nám to vrátilo. Prohrát se může, ale musí se bojovat, a to mi u našeho týmu první dvě třetiny chybělo," řekl Výborný.

Vykoukal: Nesmíme se z toho podělat

V lize se trápící Žilina podle Vykoukala Spartu ničím nepřekvapila. "Skákali do střel a bojovali. Hráli dobře. My naopak špatně. V hlavách jsme to trochu podcenili a vymstilo se to, stejně jako se to vymstí vždy," konstatoval obránce, který byl na ledě u tří branek Žiliny.

Problémem však podle něj byla hra celého týmu. "Není to jen věc beků, ale začíná to už vepředu. Když se třikrát nedostaneme do třetiny a puky se vrací zpět, tak je to problém. Chyby začínají už v útočném pásmu," poukázal Vykoukal zejména na situaci při druhém gólu soupeře. Další branky, u kterých byl na ledě, padly v dvojnásobném oslabení a při závěrečné power play.

Vykoukal je po porážce připraven na kritiku od fanoušků či novinářů. "Ti, co Spartě nepřejí, budou rádi. Je to ale sport. Prohráli jsme a je to. Nesmíme se z toho podělat. Čeká nás další zápas, pak trénink, liga. Utkání je strašně moc a nemůžeme se v tom rýpat. Život jde dál," podotkl Vykoukal.

Ton: Prohrát s devátým týmem slovenské ligy je ostuda

Útočník Petr Ton ve čtvrté minutě otevřel skóre zápasu, ale poté patřil ke smutným hrdinům utkání. Měl totiž ještě celou řadu gólových šancí, ale druhou branku již přidat nedokázal. Litoval zejména situace při přesilovce pěti proti třem v třetí třetině. "Jednou ani nevěděl, jak to chytil. Podruhé za ním v brankovišti stál obránce a měl tam hokejku, kterou jsem trefil. Mrzí mě každá šance, ale horší by bylo, kdybych měl pocit, že jsem to odflákl. Já jsem se to ale pokaždé snažil udělat co nejlépe. Nebylo mi ale přáno, aby to za brankovou čáru došlo," litoval Ton.

I proto přijal svůj díl viny na porážce. "Všichni nás nyní zdrbnou. Ale snažili jsme se a neodflákli to. Na druhou stranu jsem si vědom, že je to ostuda, když prohrajeme s devátým týmem slovenské ligy," uvedl nejlepší střelec týmu.

Sparta musí k postupu do finále v sobotu porazit Hämeenlinnu o pět branek, což momentálně vypadá jako hodně složitý úkol. "Věřím, že k zápasu přistoupíme tak, abychom odehráli dobrý zápas. Uvidíme, jak to bude vypadat. Pět gólů je hodně, ale může se stát cokoliv. Třeba nám tam padne vše a dostaneme se nahoru my. Jsem si ale vědom, že Hämeenlinna je výborné mužstvo," dodal Výborný.

Největší radost Žiliny v sezóně

Jeho protějšek Dušan Gregor přiznal, že měl dnes největší radost v letošní sezóně, v které se Žilině vůbec nedaří. "Ukázalo se, že každý zápas se hraje od 0:0," podotkl Gregor. I on považoval za klíčové přesilové hry Sparty v úvodní třetině. "Řada těch vyloučení byla hodně přísná a jednalo se o naše čisté zákroky. Podařilo se nám ale oslabení ustát a možná nám to i pomohlo. Nakoplo nás to," řekl Gregor.

Jeho svěřenci navíc podali obětavý výkon, který podpořil svým výkonem i brankář Imrich Petrík, jenž si připsal 50 úspěšných zákroků. "Máme mladé brankáře, kteří mají problém s vyrovnaností výkonů. Dnes byl ale Imrich vynikající. Navíc se nám dařilo i střelecky," dodal slovenský kouč.

Reklama

Související témata: