Hlavní obsah

Sparta prohrála na Super Six i s Hämeenlinnou

PETROHRAD

Hokejisté pražské Sparty prohráli ve svém druhém vystoupení na turnaji evropských mistrů Super Six v Petrohradu s Hämeenlinnou 2:3. Ve skupině tak obsadili bez bodu poslední místo a soutěž pro ně skončila. Do finále postoupil jejich finský soupeř. Český mistr by měl v celkovém pořadí turnaje skončit na pátém místě.

Článek

Sparta se v sobotu představila oproti předešlému nevydařenému duelu s Žilinou v mírně pozměněné sestavě. V brance se místo Duby objevil Salfický, obraně chyběl zraněný Tabaček a v útoku nachlazený Netík. Kvůli tomu musel kouč Výborný udělat i změny ve složení formací. Hlinka se přesunul do druhého útoku k Petru Tonovi a Kratěnovi, jeho místo v elitní trojici zaujal Vrbata. Do hry se dostal i původně osmý bek Protivný.

Finský šampion vyhrál svůj první zápas bez větších problémů 7:0 a patřil mu i úvod dnešního duelu. Zejména díky častému vylučování sparťanů, kteří museli hned na začátku zápasu hrát 99 vteřin ve třech proti pěti. Gól však nedostali. V deváté minutě sice Salfický poprvé inkasoval, ale ruský rozhodčí Bulanov gól Uusikartana neuznal, neboť krátce předtím přerušil hru.

Druhá neregulérní branka Hämeenlinny

V jedenácté minutě se ale Finové dočkali. Nejprve Ptáček bezprostředně po návratu z trestné lavice neproměnil svou šanci a trefil pouze brankáře Wiikmana do masky, o pár vteřin později však dostal Lahti přihrávku za obranu a proti Salfickému nezaváhal. Sparťanský gólman však chytal dobře, což dokázal výbornými zákroky proti Uusikartanovi a osamocenému Moravcovi.

V sedmnácté minutě dostala Sparta první výhodu přesilové hry a přestože ji nevyužila, krátce po jejím skončení se jí podařilo vyrovnat. Tři vteřiny po návratu Mäenpääho na led překonal Wiikmana Černošek. Krátce po začátku druhého dějství se ale Finové opět dostali do vedení, když rychlý protiútok zakončil střelou nad padajícího Salfického Vihko. Ve 25. minutě mohlo být pro Spartu ještě hůř, její gólman však chytil při přesilovce svého týmu nájezd osamoceného Leina.

Místo toho se podařilo českému mistrovi vyrovnat. V pokračující výhodě se totiž ujala Hanzlíkova střela. Poté se podařilo dát Seveřanům další neregulérní gól, který Bulanov opět neuznal. Salfického překonal bruslí Tibbetts. Hämeenlinna se ale nakonec dalšího úspěchu dočkala a po sérii hrozeb udeřila v oslabení, kdy se Mäkiaho trefil přesně k tyči branky sparťanského gólmana.

Porazit finského mistra o pět branek? Nemožné

Šance, že by český mistr porazil HPK o pět branek a postoupil do finále turnaje, tak byla prakticky nulová. Stále však bylo ve hře druhé místo v tabulce skupiny a o více než půl milionu korun vyšší prémie za konečné umístění. Ztížit tento cíl mohl Spartě soupeř ve 43. a 44. minutě, kdy hrál podruhé v zápase v pěti proti třem, ale ani tentokrát gól nedal.

Vstřelit dvě branky v pohodě hrajícím Finům se už ale Spartě nepodařilo. I když v 54. minutě mohl vyrovnat Kratěna a o tři minuty později Hlinkovi zázračným zákrokem hokejkou sebral radost Wiikman. V závěru se Výborný rozhodl riskovat při hře bez brankáře, vyrovnat se ale jeho svěřencům nepovedlo.

Sparta Praha - HPK Hämeenlinna 2:3 (1:1, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 19. Černošek (Hlaváč), 26. Jan Hanzlík (P. Ton, Vykoukal) - 11. Lahti (Keinänen), 22. Vihko (Leino), 33. Mäkiaho (Keinänen). Rozhodčí: Bulanov - Michajevič, Šemjanin (všichni Rus.). Vyloučení: 9:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 2500.
Sparta Praha: Salfický - Ptáček, Stehlík, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, Benýšek, Protivný - Vrbata, Sivek, Hlaváč - P. Ton, J. Hlinka, O. Kratěna - Dragoun, Langhammer, Hromas - Podlešák. Trenéři: Výborný a Jelínek.
Hämeenlinna: Wiikman - Mäenpää, Hietanen, Laitinen, Schneider, Seppänen, Jokela - Pihlström, Uusikartano, Tibbetts - Moravec, Leino, Vihko - Lahti, Keinänen, Mäkiaho - Sailio, Liokas, Väisänen. Trenér: Jalonen.
Konečná tabulka skupiny Alexandra Ragulina:
1. Hämeenlinna2200010:26
2. Žilina210014:93
3. Sparta200024:70

Reklama

Související témata: