Hlavní obsah

Moravce nováček nestavěl, tak šel k mistrovi

PETROHRAD

Mnohem delší působení v dresu švédského Mälmö si představoval český útočník David Moravec. Pomohl týmu k postupu do švédské nejvyšší soutěže a nováček měl odvážné plány. Jenže se stal opak, Malmö se soužilo na posledním místě, Moravec navíc trávil podstatně více času na střídačce než na ledě. Pak ale přišlo vysvobození: odchod do týmu finského mistra z Hämeenlinny.

Foto: PRÁVO

David Moravec má po změně dresu opět dobrou náladu.

Článek

"V Mälmö se nakoupila spousta hokejistů ze zahraničí a ti nehráli, nedostávali prostor. Bylo zbytečné nás tam brát, když hráli jiní hráči," kroutil hlavou nad situací ve švédském klubu. "Hrál jsem strašně málo, situace už byla neúnosná." Přitom na konci minulé sezóny v boji o postup si na nedostatečné vytížení nemohl stěžovat.

Češi z Malmö utíkali

"To bylo jiné, hrál jsem daleko víc, ale obměnil se kádr a už to nebylo ono, ani v kabině," líčil dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz. Českoslovenští rodáci prchali v poslední době z Malmö houfně, klub opustili také Duda, Tomík, Bartovič i A. Nedorost. Moravec ale nechtěl příčiny problémů v klubu příliš rozebírat.

"S manažerem jsme si podali ruku a řekli, že to nebudeme nikde rozmazávat," říkal, ale přece jen něco naznačil. "Většinou je to tak, že když se nedaří mužstvu, tak není něco v pořádku ani nahoře. Kdo hokeji rozumí nebo se v něm pohybuje, tak ví, jak to chodí."

Hokejové město jako náplast

O Hämeenlinně se mu mluvilo mnohem lépe. "Zvykl jsem si rychle, věděl jsem, do čeho jdu," pochvaloval si. Úřadující finský šampión je nyní v SM-lize druhý, výkonnostní skok zvládl Moravec podle svých slov dobře. "Neměl jsem s tím žádný problém, hraju daleko víc," řekl a chválil si i prostředí, na jaké v Hämeenlinně narazil.

"Je to malé, ale hokejové město. A to je pro mě důležité." I dlouhodobé problémy se zády se teď třiatřicetiletému útočníkovi vyhýbají. "Musím to zaklepat, je to bez problémů," oddechl si. Bývalý hráč Vítkovic či Plzně měl při odchodu ze Švédska více nabídek, mohl zamířit i do východnějších destinací.

Venku zůstane ještě sezónu

"Měl jsem asi čtyři až pět konkrétních nabídek, z toho dvě nebo tři z Ruska, tam je pár výborných klubů. A pak ty ostatní. I v nich by se dal zbytek sezóny vydržet, ale Hämeenlinna se jevila jako nejideálnější řešení, i vzhledem k rodině a dohrání sezóny," vysvětloval svoji volbu.

Není tak vyloučeno, že v Hämeenlinně vydrží i následující sezónu. "To je daleko. Ale ještě rok bychom chtěli zůstat někde venku, malá zatím nemusí do školy. A pak uvidíme," nechal si Moravec otázku hokejové budoucnosti otevřenou.

Reklama

Související témata: