Hlavní obsah

Hrdina je v HV 71 naprosto spokojený

Český hokejový centr Jan Hrdina v létě přerušil svou dlouholetou misi v zámořské NHL a užívá si působení ve švédském HV 71. Ambiciózní klub z Jönköpingu je krátce před koncem základní části v tabulce Elitserien s dvěma zápasy k dobru o bod druhý za Färjestadem a odchovanec Hradce Králové patří k jeho hlavním oporám.

Foto: internet

Hokejový útočník Jan Hrdina

Článek

"Jsem zatím velmi spokojený, pohybujeme se okolo prvního místa. Ale ta nejdůležitější část sezóny - play-off - samozřejmě teprve bude. Tam se ukáže, jestli byla sezóna úspěšná, nebo ne," řekl v rozhovoru pro ČTK Hrdina. V pondělí, v den svých jednatřicátých narozenin, se vrátil po téměř pěti letech do reprezentace a dnes si zahraje 'doma' v Jönköpingu proti Švédsku. "Publikum tu máme vynikající. Je tady každý zápas vyprodáno," prohlásil.

Bývalý centr Jaromíra Jágra zatím na svůj první klubový úspěch čeká a dlouhou jízdu vyřazovací částí nezažil od roku 2001. Tehdy v Pittsburghu vypadl tým i s trenérem Ivanem Hlinkou a Hrdinovými spoluhráči Jágrem, Martinem Strakou, Robertem Langem, Josefem Beránkem či Milanem Kraftem až ve finále Východní konference s New Jersey. Play-off si Hrdina od té doby hrál už jen o tři roky později právě v týmu Devils, ale stejně jako v dresu Kladna o rok později skončil v prvním kole.

Ve Finsku podobné jako v Americe

Letos v HV 71 by mohl dočkat lepšího výsledku. "Je to určitě veselejší, když člověk vyhrává," porovnal Hrdina rozpoložení oproti Columbusu, kde působil v minulém ročníku. Blue Jackets totiž patřili k nejhorším týmům soutěže. Do Jönköpingu zamířil kvůli přísným daňovým zákonům ve Švédsku až v polovině října a prožil s klubem rychlý vzestup.

"Když jsem přišel, tak jsme byli asi devátí, takže to nebylo nic moc. Ale pak se nám začalo dařit, neprohráli jsme čtrnáct zápasů za sebou. To se pak hraje samozřejmě perfektně," připomněl povedený nástup. "Mužstvo máme hodně kvalitní. Takže to byla jen otázka času, než jsme se zvedli," dodal.

Úvod ročníku odehrál v IFK Helsinky a pochvaloval si, že mu angažmá v SM-Liize umožnilo pozvolný přechod ze zámořského stylu hokeje. "Ve Finsku to bylo hodně podobné americkému, protože tam je spousta kluzišť menšího rozměru jako v Americe. Navíc Finové hrají takový agresivnější styl než Švédové. Byl to takový dobrý přechod do Finska a do Švédska, šlo to pěkně postupně," prohlásil účastník olympijských her v Salt Lake City i mistrovství světa v Jönköpingu v roce 2002.

Na vhazování nejlepší v Elitserien

Za IFK odehrál deset zápasů a zaznamenal dvě branky a šest asistencí. "Byl jsem tam taky velmi spokojenej. Znal jsem i trenéra, který mě vedl ve Phoenixu v NHL," vzpomněl na Boba Francise, jehož ale několik týdnů po Hrdinově odchodu nahradil na lavičce Paul Baxter.

V Jönköpingu, který znal z dvoutýdenního pobytu při šampionátu, se Hrdina hned rychle aklimatizoval. "Těch deset zápasů ve Finsku mi pomohlo. I když jsou tam menší hřiště, tak se tam hraje evropský hokej. A protože jsme byli až devátí, začal jsem hned hodně hrát. Kdybychom v té době byli třeba první, možná by trenér byl opatrnější s mícháním sestavy," zamyslel se střední útočník, ceněný i za svou defenzivní práci a úspěšnost na buly. Právě na vhazování je Hrdina nejúspěšnějším hráčem Elitserien.

Znovu spolupráce s Balaštíkem

V poslední době hraje v útoku s Jaroslavem Balaštíkem, oba tak obnovili nedávnou spolupráci z Columbusu. "Je to přeci jen Čech, tak si na ledě trošku více rozumíme než se Švédy. V Columbusu jsme spolu hráli asi třicet zápasů, takže už jsme měli představu, co druhý udělá. To vždycky pomůže," řekl Hrdina, který v 35 zápasech nasbíral 26 bodů za sedm branek a 19 asistencí. "Někdy je to lepší, někdy horší. Ale doufám, že na vrchol sezony se ještě sehrajeme a zlepší se to," zhodnotil výkonnost českého dua.

Ze čtyřměsíčního pobytu ve Švédsku má vesměs jen pozitivní pocity a ví, že udělal dobře, když zvolil tuto variantu v době, kdy nepřicházela zajímavá nabídka z NHL. "Do Čech se mi jít nechtělo. Švédsko mi přišlo jako nejlepší varianta a klub v Jönköpingu patří mezi špičku dlouhodobě. Člověk chce hrát vždycky v tom nejlepším mužstvu a jeho síla nejvíce rozhodovala," uvedl útočník, jenž v NHL nasbíral v 513 zápasech 297 bodů. Návratem do zámoří se v současně době nezabývá. "Soustředím se na dokončení sezony a toto se bude řešit až potom," dodal Hrdina.

Reklama

Související témata: