Hlavní obsah

Platil brusle sudímu nepůjčil

PRAHA

Od listopadového debutu obránce Jan Platil v hokejové reprezentaci nevynechal žádné utkání a mohl by si zahrát i na mistrovství světa. "Snažím se o co nejlepší výkony, ale dostat se na šampionát by pro mě bylo nejhezčí překvapení roku," říká objev sezóny, který v pátek slavil 24. narozeniny.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Obránce Jan Platil

Článek

Po šestiletém působení v zámoří zamířil do Evropy, ale finskou Raumu koncem roku vyměnil za angažmá v Moskvě, kde hraje za CSKA. "Během sedmi týdnů jsem se stihl zabydlet. Rusky rozumím tak na pětadvacet procent a chvíli trvalo než jsem přivyknul místní kuchyní, ale nevadí mi ani pobyt na tréninkové báze," tvrdí Platil.

Nadšena ruskou metropolí i jeho americká přítelkyně. "Byla tam teď poslední dva týdny a město se jí ohromně líbilo. Přitom Američani nemají Rusy zrovna dvakrát v oblibě, ale třeba z Kremlu byla doslova unešená," vypráví Platil, který právě tam při kontrole u vstupu postrádal zapomenutý pas a registraci s místem bydliště. "Vyřešilo to tisíc rublů a ještě mě vyprovázeli úsměvem," líčí.

Uvězněný na záchodě

Ještě pikantnější příběh prožil na báze, kde se mu zasekl zámek na záchodě. "Nemohl jsem se dostat ven a nechtěl ty dveře rozkopnout, aby neřekli, že to tam ničím. Měl jsem sebou sice mobil, ale ze spoluhráčů to nikdo nezvedal. Nezbylo než doufat, že mě najdou, po téměř hodině přišlo vysvobození," říká s úsměvem. Při pokusu vysušit košili parou zase nechtěně spustil alarm. "Všichni vyběhli na chodbu. Zjistilo, že je to kvůli mně, tak jsem vyvětral a bylo."

Zvláštní historky zažívá Platil v Rusku i na ledě. Těsně před reprezentační pauzou měl v utkání s Chimikem volno, ale najednou za ním přišli, ať půjčí brusle hlavnímu rozhodčímu Bulanovovi, že mu je ukradli z auta. "Hokejisté ale svoje věci neradi dávají z ruky, takže jsem to s nějakou výmluvou odmítl. Nakonec to pískal, ale vážně netuším, kde brusle sehnal." Při utkání s Čechovem měl reprezentační bek konflikt s kanadským bitkařem Simpsonem. "Snažil se každého jen mlátit, ale když se otočil na mě, tak jsem ho hned přetáhl hokejkou. Zmateně ujel, jenže já dostal pokutu patnáct tisíc rublů."

Jako chůvu má Slováka Štrbáka

V klubu našel Platil zastání u slovenského obránce Štrbáka, který působí v Rusku už několik let. "Dělá mi takovou chůvu. Když něco potřebuji, tak volám jemu," říká Platil, jenž zažil i útrapy ligového cestování v Rusku. "Když sněží, nastanou komplikace a už jsme seděli i osm hodin v letadle. To máte někde přistát, jenže zavolají, že tam nemůžete, ale zápas jsme vždy stihli."

V CSKA si ho oblíbil i trenér Bykov, bývalý slavný hráč a dnes i kouč ruské reprezentace. "Je to skvělý stratég, všechno má promyšlené a vůbec nekřičí, má u hráčů veliký respekt," tvrdí s tím, že ho trenér nabádá, aby se nebál zaútočit. "Žádné svazování defenzivními úkoly. Ruská liga má podle mne vysokou kvalitu, hokejisti jsou tam skvěle technicky vybaveni a jen škoda, že často hrají hodně na sebe."

Reklama

Související témata: