Hlavní obsah

Marušák si Djurgaarden pochvaluje, spravil si chuť po Rusku

STOCKHOLM

Hokejový obránce Jiří Marušák v této sezóně vystřídal dresy už tří klubů a věří, že ve stockholmském Djurgaardenu se usadí. V nejúspěšnějším švédském klubu zakotvil 31letý zadák poté, co na úvod ročníku působil v mateřském Zlíně a potom krátce v CSKA Moskva. V Djurgaardenu dostává Marušák hodně prostoru na ledě a spravil si chuť po minulých sezónách v ruské superlize.

Foto: Právo

Jiří Marušák

Článek

"Po delší době jsem vytěžovaný téměř maximálně. Prostor na ledě mám takový, jako to bylo třeba v Čechách. Hrajeme na tři obranné dvojice, jsem navíc v prvních dvou, které jsou na ledě více," řekl Marušák v rozhovoru pro ČTK. V Rusku, kde před krátkou štací v CSKA byl dvě sezony v Novokuzněcku a jednu v Petrohradu, si tolik nezahrál. "V Rusku se hraje na kompletní čtyři pětky. Momentálně to nemá chybu, potřeboval jsem si spravit chuť."

K maximální spokojenosti chybí Marušákovi lepší postavení týmu v tabulce. Ve vyrovnané druhé polovině má ale desátý Djurgaarden na šestou Luleu jen čtyřbodovou ztrátu, naopak před jedenáctou Morou má jen tříbodový náskok. "Ambice jsou jasně dané na play-off. Soutěž je vyrovnaná, může to skončit baráží i postupem do play-off. Je to strašně otevřené," uvedl Marušák s tím, že závěr základní části bude nesmírně dramatický.

Přestože trojice týmů mezi šestým a jedenáctým místem má oproti stockholmskému klubu zápas k dobru, Marušák věří, že Djurgaarden boj zvládne. "My máme do konce osm zápasů. Naše výkonnost se zhruba od Vánoc hodně zvedla, produkujeme mnohem lepší hru. Hráčská kvalita týmu na play-off je, vždyť čtyři hráči byli ve švédském nároďáku. Naše šance je slušná," myslí si Marušák. To, že by Djurgaarden podobně jako před několika lety AIK Stockholm potkal sestup, si asi nikdo nepřipouští. "Jednoznačně by to byla katastrofa. Djurgaarden je historicky nejúspěšnější tým Švédska."

Rád by zůstal celou další sezónu

Marušák v 11 zápasech zaznamenal šest bodů za tři branky a stejný počet asistencí, klub v současné době jedná o prodloužení jeho kontraktu, který vyprší po sezoně. "Neměl jsem tu za jeden a půl měsíce jedinou špatnou zkušenost. Ať sportovně na ledě, nebo i mimo něj v zázemí klubu, probíhá všechno bezchybně. Cítím od klubu důvěru, a jestli dotáhneme jednání do konce, tak se nebudu zlobit," podotkl.

Angažmá krajánků v Elitserien komplikují daňové zákony pro umělce a sportovce ve Švédsku, podle kterých je daleko výhodnější hokejistu získat jen na šest měsíců. Marušák by ale přivítal kontrakt na celý ročník. "Je to jednodušší z hlediska přípravy, navíc přijít v rozjeté soutěži přináší určitá rizika. Preferuji smlouvu na celý rok a uvidíme, jak se dohodneme," uvedl Marušák.

Doufá v návrat do reprezentace

Stěhování si už užili s manželkou dost. Ze Zlína ho zlákalo CSKA Moskva, kde však vydržel jen něco přes měsíc. "Vycházelo to z toho, že tým od Karjala Cupu do vánoční přestávky neměl dobré výsledky. Nemyslím si, že bych byl tím důvodem, odnesli to ještě tři nebo čtyři tamní hráči," vrátil se k předčasnému konci v ruské metropoli. Paradoxně končil kvůli krajanovi Janu Platilovi. "Klub dostal nabídku získat Honzu Platila, který byl v té době bez kontraktu. Trenér Bykov se rozhodl pro tuto změnu a CSKA řeklo, že si nemůže dovolit držet čtyři cizince."

Jako vánoční dárek přišla smlouva s Djurgaardenem. O Marušáka mělo sice stále zájem zlínské Hamé, ale zadák s reprezentačními zkušenostmi chce ještě hrát několik sezon v zahraničí. A Stockholm si hned oblíbil. "Máme bydlení kousek za městem, mám to pět minut autem do haly Globen. Je to pěkné bydlení v příměstské části, máme tam poslední stanici metra, takže i ta dostupnost do centra je celkem příjemná," pochvaloval si změnu životní úrovně oproti Rusku. "Je to obrovský kontrast. Ve Švédsku je to klidnější, příjemnější, čistší a komfortnější. V Rusku je to ale zase vyvážené výdělky."

Pohodu v osobním životě i na ledě by rád přenesl do formy, která by ho vrátila do reprezentace. Svých 31 startů a čtyři branky nerozšířil od loňského dubna. "V sezoně, kdy člověk vymění tři týmy, se nedá moc očekávat pozvánka do reprezentačního týmu. Snažím se hrát co nejlíp, a jestli to někoho zaujme, rád bych za nároďák hrál," dodal.

Reklama

Související témata: