Hlavní obsah

Lafata už se v Austrii blýskl dvěma góly

PRAHA

V poslední den přestupního termínu podepsal útočník David Lafata smlouvu s Austrií Vídeň, kam zamířil z Jablonce. K novému týmu se připojil na soustředění ve španělské Marbelle po reprezentačním zápase v Belgii a během týdne už zvládl odehrát tři zápasy.

Článek

A hlavně v tom posledním se ukázal v parádním světle. V pátek se mužstvo vrátilo do Rakouska a hned v neděli Lafata dvakrát skóroval v přípravě proti maďarskému celku Vasas Budapešť. Pro Austrii, která zvítězila 4:2, to byla generálka na víkendový start rakouské ligy. "Byl to docela pěkný začátek," liboval si pětadvacetiletý útočník.

"Přitom jsem šel na hřiště až po deseti minutách druhé půle. První gól byla taková dorážka skluzem, při druhém jsem levačkou asi z deseti metrů obstřelil gólmana," popisoval odchovanec českobudějovického fotbalu. "Trenér mi gratuloval, ale dál už jsme to nijak zvlášť nerozebírali," přiznal Lafata.

Rozkoukává se

Byl to jeho třetí zápas v novém týmu. "Ve Španělsku jsme hráli 0:0 se Saturnem Ramenskoje, kde chytá Tonda Kinský, pak jsme porazili 1:0 Legii Varšava," řekl český reprezentant, který se objevil v obou utkáních. "Proti Saturnu jsem odehrál půli, s Legií asi patnáct minut. Ale zatím se pořád rozkoukávám, vždyť i na soustředění jsem kvůli nároďáku dorazil později," prozradil.

I když se jeho přestup zrealizoval na poslední chvíli, během soustředění stihl lépe poznat nové spoluhráče. "Do kolektivu jsem snad zapadl bez problémů, jen trošku zápasím s řečí. Němčinu jsem se sice učil ve škole, ale dost jsem toho zapomněl. Trenérovi většinu věcí rozumím, ale když mluvím, tak chvíli trvá, než si vybavím správná slovíčka. Teď dostanu od klubu učitele a snad se do němčiny rychle dostanu," doufá Lafata.

Největší problém mu dělalo, aby se co nejrychleji naučil jména nových spoluhráčů. "Hodně mi v tom pomohl Venca Svěrkoš," těší ho přítomnost českého parťáka. "Ten mi zatím dělá překladatele a pomáhá mi se zařizováním nejrůznějších věcí."

Ve Španělsku Vachoušek nebyl

Kromě Svěrkoše, který přišel v zimě na hostování z Mönchengladbachu, je v Austrii i Štěpán Vachoušek. "Ve Španělsku s námi nebyl, protože mu operovali koleno. Říkal mi, že sotva se dostane zpátky do formy, zase se zraní," přibližuje Lafata. "Tento týden by snad měl odložit berle a pak by mohl posilovat."

Se Svěrkošem by naopak Lafata měl vytvořit nový útočný tandem. "Jenže on měl menší problémy se svalem a ve Španělsku trénoval jen individuálně. V úterý by se měl ale začít normálně připravovat s týmem a uvidíme, jestli nám to bude klapat. Zatím jsme si spolu ještě nezahráli." Rakouská liga startuje po zimní přestávce o nadcházejícím víkendu. A Austrii, která hodně posílila, přivítají v neděli v Innsbrucku, kde trénuje František Straka a hrají Jiří Mašek s Václavem Kolouškem. "Bude to taková česká konfrontace, moc se na první zápas těším," přiznává fotbalista z jihočeského Olešníku.

Nechce dělat chytrého

O kvalitách týmu je podle něj zatím předčasné hovořit. "Nechci dělat chytrého, vždyť jsem tady asi týden i s cestou," usmívá se Lafata. "Ale z těch zápasů, co jsme hráli, jsem měl docela dobrý pocit."

Během následujících dnů ho kromě fotbalových povinností čeká i vybírání bydlení. Zatím přespává v hotelu. "Hned, jak něco vyberu, přijede za mnou manželka. Chceme nějaký malý domek na okraji Vídně. Hlavně kvůli psovi, aby měl kde běhat," říká vášnivý nimrod. "Lesy jsou tady taky, ale já si radši zajedu k nám domů, kde už to mám prošlapané. Autem jsem v Olešníku za chvíli," dodává Lafata.

Reklama

Související témata: