Hlavní obsah

Trenér Lener po dvou letech opouští švédskou Luleu

LULEA

Český hokejový trenér Slavomír Lener se po dvou letech loučí se švédskou Luleou. Bývalý reprezentační kouč se rozhodl v týmu sídlícím u polárního kruhu neprodloužit smlouvu. Stejně jako loni skončila cesta Luley v play-off už ve čtvrtfinále po porážce s Linköpingem.

Foto: Archiv

Trenér Slavomír Lener

Článek

Lener zamířil Švédska v roce 2005 poté, co po roce skončil v pražské Spartě. V Lulee sice mohl pokračovat, ale rozhodl se pro změnu. "Měl jsem jasno ještě před koncem sezóny. Z rodinných důvodů chci blíže k domovu. Nic konkrétního zatím nemám," v úterý dvaapadesátiletý kouč.

Do vypršení smlouvy se chce plně věnovat ještě práci v klubu. "Do konce dubna chci být klubu platný a pomoci s přípravou další sezóny. Dostal jsem nabídku na další spolupráci na nějaké úrovni. Uvidíme, jak to bude možné," navázal bývalý asistent trenéra v klubech NHL Calgary Flames a Florida Panthers. Ve švédském tisku se spekuluje, že by Lenerovo místo mohl zaujmout finský trenér Mory Harri Rindell.

Český kouč má za sebou hektický ročník. Švédská Elitserien byla nebývale vyrovnaná a šestice celků mezi šestým až jedenáctým místem bojovala až do konce základní části o tři místa v play-off a o 'Černého Petra' v podobě účasti v baráži. "Boj byl neskutečně vyrovnaný, to tady nikdo nepamatuje. Stálo nás to strašně moc sil. Vlastně celou sezónu jsme měli problémy se zraněními," navázal Lener.

V sezóně nemohl v 13 zápasech počítat s českým útočníkem Martinem Chabadou, 11 duelů vynechal obránce Pavel Skrbek. Ve čtvrtfinále nadělaly Lenerovi problémy také zdravotní potíže slovenských opor Luboše Bartečka a Tomáše Surového. "Rozpadla se nám elitní formace Renberg, Bartečko, Surový. Bartečko hrál už první zápas play-off zraněný. Odehráli jsme ale druhý, třetí i čtvrtý zápas vyrovnaný," litoval Lener rychlého konce série.

Chce se vrátit 

Lulea v posledním utkání základní části vedla nad Brynäs 4:0, ale po snížení soupeře na 3:4 se do posledních vteřin strachovala o postup do play-off. V něm pak podlehla rychle Linköpingu. Cílem sice byl postup minimálně do semifinále, ale za dané situace si v Lulee cenili i postupu do play-off.

"Do play-off nepostoupily třeba Frölunda a Djurgaarden, což málokdo čekal. Náš rival Skelleftea hrál výborně, a nakonec skončil v baráži. Musíme v klubu ještě zapracovat, jak dál. Protože tady jdou nahoru ekonomicky silnější kluby, jako je MODO a další, které mají nové haly. My jsme dali prostor řadě mladých juniorů, v Lulee se mládeži věnují dlouhodobě," připojil Lener. Z Luley prý láká pryč Surového ruská Jaroslavl a ze Švýcarska má nabídky zkušený Renberg.

Lener si působení u polárního kruhu oblíbil a rád by se do Luley někdy vrátil. "Nechci si tady rozhodně dveře zavírat. Poznal jsem tak řadu skvělých lidí i výborný managament. Okolo Luley je nádherná příroda. Je to nejlepší místo, kde jde poznat pořádnou zimu s lyžováním a sněžnými skútry," dodal kouč, který spolu s Ivanem Hlinkou dovedl v roce 1998 české hokejisty k triumfu na olympijských hrách v Naganu.

Reklama

Související témata: