Hlavní obsah

Po roce se Marek a Novák zase utkají o titul, jenže v Rusku

Michal Osoba, Marek BurkertPrávo

Uplynul rok a Janové Marek a Novák se znovu střetnou o mistrovský titul. Jen s tím rozdílem, že letos jim před zápasy v hokejové kabině místo českých šlágrů budou vyhrávat ruské hity. Z loňského extraligového finále vyšel lépe sparťanský útočník Marek, který před sezónou zamířil do Magnitogorsku.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Marek

Článek

 „S Honzou jsem už mluvil na hotelu. Bavili jsme se, že to je stejné jako vloni. Tak snad bychom si to letos mohli prohodit,“ směje se exslávistický obránce Novák, nyní ve službách Kazaně. „My už překvapili postupem do finále přes Omsk,“ říká opatrně Marek. Bitva o titul soutěže, považované za nejkvalitnější v Evropě, odstartuje dnes v Kazani, domácí jsou velkým favoritem. „Mají fantastickou první lajnu a další tři kvalitní,“ domnívá se útočník Ufy Michal Mikeska.

„Všichni mluví o tom, že se musí titul obhájit,“ přiznává i Novák, který už s Kazaní jednu trofej získal – před Vánocemi na petrohradském turnaji Evropského poháru mistrů. „Jenže Magnitka teď hraje výborně,“ oceňuje soupeře. „V základní části jsme v Kazani dokázali jednou vyhrát, takže víme, že nejsou neporazitelní. Máme ale problémy se zraněnými beky. Semifinále jsme dohrávali na čtyři obránce,“ upozorňuje Marek, jeden z klíčových hráčů týmu. Před časem si stěžoval, že mu moc nesedí souhra s krajanem Jaroslavem Kudrnou, ale to je prý už minulost.

„Ono to vyznělo, že z toho viním Jardu, ale tak to myšleno nebylo. Trenér nás dal pro play-off zase dohromady a společně s mladým Kuleminem nám to jde výborně. Otočilo se to o 180 stupňů,“ rozplývá se Marek, který má ve vyřazovacích bojích bilanci pět gólů a šest asistencí. Novák, jenž se v úvodu sezóny v nabité konkurenci dostával na led sporadicky, už si svoji současnou pozici pochvaluje.

„Teď je to dobré, hrajeme na čtyři lajny, takže na led chodím pravidelně.“ Jen na útočení musí zapomenout. „Tady útočníci útočí a obránci musí bránit, takže spíš čekám vzadu. Ale jestli chci hrát, musím si zvyknout,“ krčí rameny. Stejně jako po většinu sezóny i při finále superligy bude Novák sám, přítelkyně a zároveň dcera jeho bývalého trenéra Eva Růžičková za ním nedorazí. „To ani nemá cenu, buď hrajeme venku, nebo jsme doma zavřený na báze,“ vypráví. „U nás je to stejné, pořád báza, už aby finále skončilo a mohli jsme letět domů,“ doplňuje Marek, který čas tráví momentálně také bez přítelkyně.

Novákovi roční smlouva po sezóně končí. Chtěl by zůstat? „Sám nevím, ale kdyby bylo na mně, asi bych ještě rok v Rusku vydržel,“ přiznává. To Marek má jiné starosti. „Před týdnem mi volal trenér Hadamczik a vyptával se, jak se cítím,“ věří forvard Magnitogorsku, že si sezónu ještě protáhne na mistrovství světa v Moskvě. „Jen abych zůstal zdravý,“ připomene časté problémy s imunitou.

Reklama

Související témata: