Hlavní obsah

Oslavy budou dlouhé, počítají finští šampióni Ujčík a Broš

OULU

Třetí titul za poslední čtyři roky získali hokejisté finského klubu Kärpät Oulu a podruhé s nimi slaví také český útočník Viktor Ujčík. Premiérově si radost z tohoto triumfu užívá jeho spoluhráč z útočné formace Michal Broš.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Útočník Oulu Michal Broš (vpravo) ještě v dresu Sparty.

Článek

"Máme za sebou jen čtyři hodiny spánku a znovu slavíme. Před chvilkou přišel spoluhráč, že máme zaplacený apartmán a saunu na celý víkend, takže ty oslavy budou asi ještě chvilku trvat," hlásil radostně Ujčík v pátečním rozhovoru s ČTK.

Kärpätu se povedl stejný kousek jako před dvěma lety. Po vítězství v základní části před Jokeritem porazil stejného soupeře i ve finále. "Před finále jsme nebyli favority, především kvůli tomu, že s námi měl Jokerit v základní části kladnou bilanci," připomněl Ujčík čtyři souboje v základní části, ze kterých Kärpät vyšel jako vítěz pouze jednou.

"První zápas jsme na ně vlétli a oni nehráli tak, jako v základní části. My jsme navíc byli na dobré vlně," řekl Ujčík. "Jokerit hrál sice moc dobře, ale prostě to nestačilo. My jsme odehráli čtvrtfinále výborně, semifinále ještě lépe a ve finále už to bylo naprosto super," pochvaloval si Broš. "Myslím, že jsme si to zasloužili a vždy byli alespoň o gól lepší. Měli jsme výborně poskládaný tým. Dokonce jsem se dozvěděl, že je to tady nevídaná situace, když se nám to povedlo vyhrát bez jediné porážky v play-off," dodal Broš.

Hráči nebyli pod tlakem 

Vedení klubu nekladlo před začátkem ročníku na hráče velký tlak. "Mluvilo se trošku opatrněji i kvůli odchodu vynikajícího brankáře Niklase Bäckströma, který teď září v NHL. Cílem bylo semifinále, ale i když nebylo jisté, jak se Bäckströma povede nahradit, i tak se chtělo určitě finále. Bylo to tak nějak znát," prohlásil Ujčík.

Z jeho slov vyzařovala obrovská spokojenost. "Máme vynikající fanoušky a celé mužstvo. Lidi chodili, hala byla zaplněná tak na 85 procent i v základní části, když jsme hráli s posledním týmem," pochvaloval si Ujčík atmosféru v Oulun Energia Areeně s kapacitou 6614 diváků.

Nadšený byl také ze spolupráce se svým českým kamarádem. "S Michalem se nám moc dobře dařilo, prostě jsme si i s Finem Pesonenem perfektně sedli," řekl Ujčík, který si v play-off připsal šest bodů za tři branky a stejný počet asistencí. Na čísla však příliš nehledí. "Já to beru tak, že už nejsem mladej kluk a nebudu se honit za bodama. Důležité je, co dokáže celý tým a zda vyhraju něco s týmem, k čemuž mohu přispět dobrou hrou i třeba bez bodů," dodal Ujčík.

Broš si pochvaluje nejlepší sezónu v kariéře

Broš si prý ve své druhé sezóně v Oulu zahrál nejlépe v kariéře. "Naší lajně to klapalo úplně od samého začátku v letní přípravě. Naše forma ještě gradovala s příchodem play-off. Z osobního hlediska tedy naprostá spokojenost," pochvaloval si vítěz kanadského bodování v play-off, v němž nasbíral dvanáct bodů díky šesti zásahům a šesti přihrávkám.

Zatímco Broš má s klubem smlouvu ještě na příští sezónu, Ujčík bude přemýšlet co dál. Po této sezóně mu končí smlouva. "Přijel za mnou agent Jirka Hamal, že by měl pro mě i jiné nabídky, ale tady je super zázemí a já jsem tu opravdu spokojený. Pokud to půjde, rád bych ještě zůstal a pokusil se splnit si poslední vytoužený cíl v podobě vítězství s Kärpätem na Super Six, turnaji evropských mistrů," přál si Ujčík.

Ujčík se chce vrátit až za rok 

"Už před rokem jsme tam hráli finále a bohužel podlehli v nájezdech," připomněl těsnou prohru 4:5 s Dynamem Moskva jednatřicetiletý Broš.

O tři roky staršího Ujčíka však již napadají také myšlenky na návrat do vlasti. "Pokud by to s tou smlouvou tady vyšlo, tak ta příští sezóna by asi byla opravdu poslední v zahraničí. Teď mě zpětně trošku mrzí, že jsem to třeba nešel někam ven zkusit dříve, ale tak to prostě je a nemá cenu se tím zbytečně moc zaobírat," uvedl Ujčík. "Musím se zařizovat i kvůli synovi, který půjde do páté třídy. Na druhou stranu tady je školství na vynikající úrovni a jak on třeba už zvládá angličtinu, to je prostě paráda," prohlásil.

Rád by završil mistrovský hattrick. "Tým by měl zůstat pohromadě, takže určitě budeme mít zase ty nejvyšší ambice. Škoda, že se minulý rok ve čtvrtfinále zranil právě Bäckström, protože se ho nepodařilo zastoupit. Kdo ví, třeba bychom s ním vyhráli i loni," uvedl Ujčík po své třetí sezóně ve Finsku.

Reklama

Související témata: