Hlavní obsah

IIHF chystá hokejovou Ligu mistrů

CURYCH

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) plánuje od sezóny 2008/09 obnovit evropskou klubovou soutěž. Nová obdoba dřívější Evropské ligy s lepším finančním zázemím by se měla začít hrát ke stému výročí založení IIHF jako hokejová Liga mistrů.

Článek

Prezident IIHF René Fasel a generální sekretář Horst Lichtner se v pátek sešli se zástupci evropských federací na letišti v Curychu a informovali o projektu, který má umožnit pravidelné soupeření nejlepších klubů Starého kontinentu.

"Je to vize, kterou máme již delší dobu, a aktivně na ní několik měsíců pracujeme. Dnes jsme informovali o našich plánech národní federace a jejich ligové soutěže," cituje tisková zpráva IIHF Fasela. "Zbývá stále ještě dopracovat detaily, ale jsme si jistí, že máme finanční i sportovní podklady, které zajistí novou éru klubového hokeje v Evropě a vůbec po celém světě."

Podle plánu by se měly v prvním kvalifikačním kole utkat mistři evropských zemí umístěných na žebříčku od sedmého do čtyřiadvacátého místa. Těchto osmnáct týmů má být rozděleno do šesti skupin po třech a změřit síly ve víkendových turnajích.

Šest vítězů těchto skupin by postoupilo do druhého kvalifikačního kola. Tam by se připojily kluby ze zemí, které jsou na žebříčku IIHF na prvním až šestém místě - nikoliv však mistři, ale poražení finalisté ze zemí elitní šestice. Ve vyřazovacím kole se podle plánu utkají s postupujícími z prvního kvalifikačního kola ve dvou zápasech systémem doma a venku. Zápasy by se měly hrát ve středu, v oficiální hrací den Champions Hockey League (CHL).

Sportovní rozvoj i finanční zájem 

Vítězové se kvalifikují do základních skupin a společně s mistry s nejlepší evropské šestky vytvoří čtyři skupiny po třech klubech. Dál se má hrát systémem každý s každým doma a venku, každý tedy odehraje po čtyřech zápasech. Vítězové základní skupiny postoupí do semifinále. Tam určí dvojice los a bude se hrát opět vyřazovacím způsobem doma a venku. Stejným způsobem se bude bojovat i ve finále o celkový triumf.

"Soutěž přispěje nejen ke sportovnímu rozvoji klubů v Evropě, ale bude pro ně i finančně zajímavá. Především pro ty, které se dostanou do základní skupiny," řekl Fasel, podle něhož by měla být mezi kluby rozdána částka 16,9 milionu švýcarských franků. Celkový vítěz má získat prize money milion franků. Způsob rozdělování peněz účastníkům by měl být teprve zveřejněn.

Fasel se navíc stále snaží dojednat se zámořskou NHL, abych vítěz plánované hokejové Ligy mistrů hrál v budoucnu s vítězem Stanleyova poháru na konci září o novou trofej pro světového šampiona. "Na tom pracujeme už několik let a věříme, že s naším partnerem NHL najdeme koncept pro tento každoroční zářijový souboj," připojil Fasel s tím, že další detaily budou prezentovány na blížícím se mistrovství světa v Moskvě. "Také tento duel by byl výrazně finančně ohodnocen," dodal prezident IIHF.

Evropská liga se hrála čtyři sezony mezi roky 1996 až 2000 a nahradila bývalý Pohár mistrů evropských zemí, který skončil v roce 1996 po dvaatřiceti ročnících. EHL nebyla pro kluby atraktivní, stala se pro ně finančně ztrátovou soutěží a zanikla. Od roku 2005 se hraje v Petrohradu každoročně turnaj mistrů šesti nejlepších zemí Super Six. Za účasti jen hrstky klubů z evropské špičky se hraje v Evropě o Kontinentální pohár, který letos slavil desetileté výročí.

Reklama

Související témata: