Hlavní obsah

Hokejový útočník Marek bude hrát další rok v Magnitogorsku

MOSKVA

Český hokejový reprezentant Jan Marek se dohodl na nové roční smlouvě s Metallurgem Magnitogorsk. Sedmadvacetiletý centr dal pokračování v týmu úřadujícího ruského mistra přednost před dalšími nabídkami z tamní superligy a také z Los Angeles, které vlastní na účastníka nynějšího světového šampionátu v Moskvě v zámoří práva. Již dříve se dohodl na pokračování v klubu i další český forvard Jaroslav Kudrna.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Marek bude v Magnitogorsku působit i v příští sezóně

Článek

"Honza měl nabídky z Magnitogorsku, Dynama Moskva, Jaroslavle, Chimiku Moskevská oblast a Los Angeles. Rozhodli jsme se pro Metallurg, kde už poznal prostředí, vybudoval si tam postavení a má zaručenou pozici prvního centra. Dlouho jsme o tom přemýšleli, ale Honza se rozhodl takto," řekl v neděli Markův agent Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest.

Sen o NHL se rozhodl Marek o rok odložit, protože by dostal kvůli svému věku jen dvoucestný kontrakt. Jednocestnou smlouvu, která by mu zaručovala při případném pobytu na farmě stejný plat jako v prvním týmu, by mohl podepsat až za rok.

Věkový limit byl důležitý

"Je tam víc věcí. Jednou z nich je, že v zámoří je Honza pod věkovým limitem a mohl dostat jen určitý plat. Za rok bude pro NHL nechráněným volným hráčem, takže bude moct podepsat smlouvu kamkoliv," uvedl Spálenka. Práva na Marka získali Kings na začátku února z New Yorku Rangers v rámci rozsáhlejší výměny, ale dres Los Angeles Marek v nejbližší době neoblékne.

Marek absolvoval v nedávné době jednání i s dalšími ruskými kluby, ale rozhodl se pro Metallurg. "Nechtěl bych podmínky smlouvy nějak specifikovat," prohlásil hráčův agent, ale sám Marek se o nabídce Magnitogorsku vyjadřoval už dříve jako o velice lukrativní.

"Měl jsem nabídku konkrétní z Los Angeles konkrétní a rozhodl jsem se, že to půjdu zkusit příští rok, jestli bude zájem. Není tajemství, že si můžu v Rusku vydělat i dobré peníze," řekl Marek. "Myslel jsem, že se rozhodnu až po mistrovství světa, ale nakonec jsem zavolal před víkendem agentovi, že to podepíšu hned. Mluvil jsme tady v Moskvě i s lidmi z NHL a říkali, že když budu podávat výkony, tak se ozvou."

Hokejové důvody převážily

V Rusku v posledním rozhodování měl na stole Chimik a Magnitogorsk. "Pro Moskvu hrál roli Český dům a spousta českých lidí. Bylo by to pro mě i pro přítelkyni lepší než v Magnitogorsku, a pak převážily ty hokejové důvody. Znám tam trenéra, generálního manažera, vybudoval jsem si tam pozici a budu se snažit plnit jejich očekávání," dodal.

Do klubu na Ural zamířil bývalý hráč Třince loni těsně před startem soutěže na hostování z pražské Sparty. Nejproduktivnější hráč základní části extraligy z ročníku 2005/06 byl jedním hlavních tahounů Magnitogorsku. V dlouhodobé soutěži nasbíral v 47 zápasech 47 bodů za 17 branek a 30 přihrávek.

V rozhodujícím pátém finálovém utkání na ledě Kazaně se stal hrdinou, když v závěru vítěznou brankou rozhodl o titulu. Se 17 body za sedm tref a deset asistencí se stal nejproduktivnějším hráčem play-off. Po podařené klubové sezóně a vystoupení na Euro Hockey Tour se dočkal i premiérové nominace na mistrovství světa.

Reklama

Související témata: