Hlavní obsah

Veterán Belfour by mohl chytat ve Švédsku

PRAHA

Hvězdný kanadský brankář Ed Belfour by mohl závěr své kariéry strávit na severu Evropy. Podle švédského deníku Sport-Expressen je dvaačtyřicetiletý veterán blízko uzavření smlouvy s týmem Leksand IF, který hraje druhou nejvyšší švédskou soutěž. Belfour se v červenci stal volným hráčem, když vypršel jeho kontrakt v NHL s týmem Florida Panthers.

Článek

Dvojnásobný vítěz Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL přišel o angažmá na Floridě poté, co Panteři získali v červnu Tomáše Vokouna z Nashvillu. Belfour je také na třetím místě historických tabulek NHL co se týče počtu vítězných zápasů, lepší je jen Martin Brodeur z New Jersey a legendární Patrick Roy.

Belfour má za sebou bohatou kariéru v NHL, během jeho začátků v Chicagu (1988-96) například jen ojediněle pustil do branky tehdejšího nováčka v zámoří Dominika Haška. Pak působil brankář s přezdívkou "orel" ještě v San Jose, Dallasu, a Torontu. Loni měl namířeno do Detroitu, ale nakonec kývl na angažmá na Floridě. Detroit poté angažoval Haška, zatímco Florida letos dalšího českého brankáře Vokouna, a Belfour je znovu bez práce. Poslední dobou hráče navíc trápily bolesti zad a ve svém věku těžko v NHL sežene angažmá.

Leksand už má na soupisce amerického gólmana Mikea Ayerse, zkušenosti z NHL pak mají útočníci Róbert Petrovický, Juha Lind, nebo Roman Vopat. V nové sezóně, ve které se chce Leksand vrátit do nejvyšší soutěže, by měl za klub hrát také obránce Libor Procházka.

Reklama

Související témata: