Hlavní obsah

Varaďa chce po černém roce najít pohodu v Langnau

Český hokejový útočník Václav Varaďa má za sebou černý rok a šťastné hokejové chvíle by chtěl prožívat v novém švýcarském angažmá v Langnau. Klub sice nemá tak vysoké ambice jako jeho předešlý zaměstnavatel Davos, ale jednatřicetiletý mistr světa z Vídně z roku 2005 chce využít prostor na ledě a malému městečku poblíž Bernu pomoci po letech k účasti v play-off.

Foto: ARCHIV PRÁVO

Václav Varaďa

Článek

Varaďa se po deseti sezónách v NHL vracel do Evropy jako velká posila Davosu, ale potíže s kolenem mu dovolily odehrát jen 25 utkání v úvodu sezóny. "Měl jsem smolný rok. Ještě mi navíc umřela maminka, zranění mi vzalo půlku sezóny. Nemohl jsem se z toho pořádně vyhrabat. Nebylo to nic, co bych přál někomu zažít," vracel se Varaďa v rozhovoru pro ČTK k těžké životní etapě.

V současné době se cítí stoprocentně v pořádku. "Byl jsem ve Švýcarsku v normálním tréninkovém procesu. Dvakrát denně na ledě, žádné omezení jsem neměl. Dělal jsem všechno od dřepů po skoky. Cítím se dobře," popsal svůj stav po zranění. Věří, že se mu zdravotní potíže vyhnou. "Rád bych odehrál sezónu bez zranění. Vím, že budu v Langanu hrát hodně. A když mě trenér pozve, budu se těšit na nároďák."

S klubem měl v minulých dnech hodně nabitý program, ale neváhal přijet alespoň na jeden přípravný zápas české reprezentace s Německem. "Chtěl jsem si zase zahrát za reprezentaci, navíc jsem to trenérovi slíbil," připojil Varaďa. Po středečním duelu vyráží do Švýcarska, kde od pátku do neděle bude hrát na turnaji v Bernu. "Pro Langnau je to velký turnaj. I jim vyhovovalo, že budu hrát jen jeden zápas. Ve čtvrtek budu odpočívat, abych byl schopen v dalších třech dnech zahrát."

Chtěl by klubu pomoci k postupu do play-off 

K reprezentaci se připojil v neděli pozdě večer rovnou po příletu z Finska, kde odehrál se svým klubem přípravné zápasy. "Byli jsme tam týden. Vlastně čtrnáct dnů nebudu doma, takže se už docela těším, až se dostanu zpátky," navázal Varaďa, který zatím pobývá v Langnau sám. "Později tam za mnou přijede přítelkyně. Jinak Langnau je taková malá vesnička, něco jako Davos. Ani ne deset tisíc obyvatel. Ale na stadión se vejde šest a půl tisíce a průměrně chodí pět tisíc diváků. Snad nám to půjde a budou nás podporovat."

Bývalý hráč Buffala a Ottawy zvolil po odchodu z ambiciózního týmu úřadujícího mistra Davosu daleko skromnější Langnau. Klub, který se zachraňoval až v baráži, má na kontě ze svých slavných 70. let jen jediný titul a pohybuje se po návratu mezi elitu na chvostu tabulky. "Chtěl jsem zůstat ve Švýcarsku a po snížení kvóty cizinců na čtyři nebylo lehké najít angažmá, které by mi vyhovovalo. Langnau po návratu do nejvyšší soutěže ještě nepostoupilo do play-off, takže je to pro mě takový nový cíl. Chtěl bych jim k tomu pomoci," přeje si Varaďa.

V Langnau má smlouvu na dva roky a zatím předpokládá, že ji dodrží. Nadějí na návrat do NHL se sice definitivně nevzdává, ale na druhou stranu se nechce do zámoří hnát za každou cenu. "Ještě jsem to úplně nezavrhl. Budu se snažit, a pokud se dostanu na mistrovství světa, které je v Kanadě, tak by snad byla šance," přemýšlel Varaďa. "Svoje jsem si ale v NHL odehrál a myslím, že jsem za sebou zanechal dobré stopy," dodal hráč, který v 580 utkáních včetně play-off prestižní zámořské soutěži nasbíral 213 kanadských bodů.

Reklama

Související témata: