Hlavní obsah

Dvacet českých hokejistů začíná v Rusku

PRAHA

Za účasti dvou desítek českých hokejistů už v úterý odstartuje ruská superliga. Hráče z ČR najdete na soupiskách hned třinácti klubů a dohromady by složili tým takřka reprezentační úrovně.

Článek

Titul s Magnitogorskem budou obhajovat Marek s Kudrnou. „Nic jiného než prvenství vedení klubu nebere. Mně zůstal osvědčený spoluhráč Kulemin, hraju levé křídlo a máme nového centra Jemeljejeva, který přišel z Petrohradu. Postupně se sehráváme, ale ještě to není ono. V přípravě vázla koncovka,“ přiznává Jan Marek.

Mistrovské ambice má rozhodně i Kazaň, odkud již ale odešel obránce Novák, a Jaroslavl, která získala Zbyňka Irgla. „Zvykám si v novém prostředí, také chování lidí je trošku odlišné než u nás. Hokejově se ale cítím dobře. Klub má jen nejvyšší cíle, ovšem hodně se také mluví o Ufě, která nakoupila drahé posily.“ Na poslední chvíli se v Rusku objevil útočník Jan Bulis, který byl po vypršení smlouvy ve Vancouveru bez angažmá a kývnul na lukrativní nabídku Chimiku. Nejsilnější česká kolonie se vytvořila v Čerepovci, kde naši hráči plně obsazují povolenou kvótu čtyř cizinců pro zápas, mezi něž se nově započítávají i hráči bývalého Společenství nezávislých států, kteří nemohou reprezentovat Rusko.

Pod dojmem, že bude mít angažmá v superlize, se na sezónu připravoval i Radek Duda. Jenže před pár dny poznal jedno ze specifik ruského prostředí, když mu byla v Chabarovsku ze dne na den ukončena smlouva. Uvolněné místo pro cizince pak zaplnil jeho krajan Jan Platil, který podobnou zkušenost učinil krátce předtím v Petrohradu, kde mu trenér Smith v půlce prázdnin oznámil, že s ním nepočítá.

Plány musel na poslední chvíli měnit i gólman Vladimír Hudáček, s nímž se rozloučili v CSKA Moskva. Superliga se rozšířila na dvacet účastníků. Po sestupu Křídel Sovětů se dostal mezi elitu vítěz druhé nejvyšší soutěže Nižnij Novgorod, který do branky získal Salfického, a po finančních problémech a roční absenci se vrací do soutěže Spartak Moskva. Na mužstva čeká 57 kol základní části, šestnáct nejlepších se představí v play-off.

Češi v superlize
Chabarovsk: Platil (o), Chimik: Bulis (ú), CSKA Moskva: Kohn (ú), Čechov: Horáček (o), Čeljabinsk: Vorel (ú), Čerepovec: Hrabal (o), Čáslava (o), Straka (ú), Hořava (ú), Jaroslavl: Irgl (ú), Magnitogorsk: Marek (ú), Kudrna (ú), Nižněkamsk: Čutta (o), Nižnij Novgorod: Salfický (b), Novosibirsk: Mojžíš (o), Gureň (o), Omsk: Rosa (ú), Ufa: Philipp (o), Blaťák (o), Mikeska (ú).

Reklama

Související témata: