Hlavní obsah

V pátek začne švýcarská hokejová liga s osmi Čechy

BERN

V pátek odstartuje švýcarská hokejová ligy, v které je na startu sezóny osm českých zástupců. Mezi nimi je i trenér Jan Tlačil, který se v celku Ambri/Piotta po třech letech u juniorů posunul na lavičku prvního týmu. Do mužstva si přivedl z Českých Budějovic reprezentačního obránce Zdeňka Kutláka.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Radek Hamr

Článek

Dva české hokejisty má v kádru mistrovský Davos, jehož barvy nadále hájí letitá opora Josefa Marha a také další útočník Petr Tatíček. Ten však kvůli problémům s třísly úvod sezóny nestihne. V cestě za titulem byla česká kolonie v Davosu početnější, ale obránce Václav Benák se vrátil z hostování do Plzně a exvítkovický forvard Zbyněk Irgl se vydal do ruské Jaroslavle.

V kádru Davosu byl také útočník Václav Varaďa, který ale druhou část sezóny vynechal kvůli zraněnému kolenu. V létě se přesunul bývalý hráč Buffala a Ottawy do Langnau, které zachraňovalo účast v nejvyšší soutěži až v baráži proti Bielu. Davos chtěl testovat před sezónou Stanislava Neckáře, ale nakonec angažoval na volný post čtvrtého cizince Fina Janneho Niinimu.

Štefan v Bernu, kde je největší návštěvnost v Evropě

Vedle Marhy a Tatíčka zůstali v loňských působištích také obránce Radek Hamr v Klotenu a útočník Michal Grošek v Zugu. Naopak nováčkem v National League, jak zní nový název švýcarské ligy, je centr Patrik Štefan. První hráč draftu z roku 1999 ještě čekal na nabídky z NHL, ale když žádná zajímavá nepřišla, vstoupila 11. září v platnost Štefanova předběžná smlouva s Bernem, celkem, který se může pochlubit nejvyšší návštěvností v Evropě.

Po ročním působení opustil Zug útočník Kamil Piroš, jenž přestoupil do Kolína nad Rýnem. Po krátkém působení se vrátili do svých klubů také Petr Hubáček s Michalem Barinkou z Bernu i Marek Pinc z Fribourgu a později i Bielu do Vítkovic, Tomáš Divíšek z Basileje do Plzně, Martin Ševc ze stejného klubu do Kladna. Podobné odchody do Švýcarska po konci lednových přestupních termínů jsou už minulostí, protože Mezinárodní hokejová federace stanovila jednotný konec přestupního okna na 31. ledna.

Přehled českých zástupců ve švýcarské hokejové lize:
Ambri/Piotta: Zdeněk Kutlák (obránce), Jan Tlačil (trenér).
Davos: Josef Marha, Petr Tatíček (oba útočníci).
Kloten: Radek Hamr (obránce).
Langnau: Václav Varaďa (útočník).
Zug: Michal Grošek (útočník).
Bern: Patrik Štefan (útočník)

Reklama

Související témata: