Hlavní obsah

Bondra ukončil kariéru, bude manažerem reprezentace

BRATISLAVA

Legendární slovenský hokejista Peter Bondra v pondělí oficiálně ohlásil ukončení aktivní kariéry. Devětatřicetiletý útočník během své dlouhé kariéry v NHL nastřílel přes 500 branek a v dresu Slovenska vybojoval v roce 2002 titul mistra světa. Bondra se nyní bude věnovat funkci generálního manažera slovenské hokejové reprezentace.

Foto: www.princeton.edu

Peter Bondra v dresu slovenské reprezentace

Článek

"Dlouho jsem to držel v sobě a natahoval jsem své okolí i rodinu. Dnes už mohu oznámit, že končím svou hráčskou kariéru a budu generálním manažerem reprezentace. Jsem vděčný, že mohu pokračovat v práci kolem hokeje. Chci hráčům odevzdat své zkušenosti a pomoci jim opět k zisku medaile," uvedl Bondra.

Slovenský kanonýr narozený na Ukrajině začínal svou hokejovou kariéru v Košicích, odkud v roce 1990 zamířil do NHL. Během následujících sezón se pak stal ikonou týmu Washington Capitals, často přitom nastupoval s českým spoluhráčem Michalem Pivoňkou. V americké metropoli vydržel až do roku 2004, kdy jej klub ve snaze ušetřit vyměnil do Ottawy.

V Kanadě dohrál sezónu 2003/04 a v následujícím ročníku se díky stávce v NHL opět objevil na Slovensku a hrál za Poprad. Návrat do zámoří se mu poté už příliš nevydařil, v Altantě odehrál šedesát utkání, loni za Chicago hrál kvůli zraněním už jen 37 zápasů. Na konci prosince 2006 si ale mohl alespoň vychutnat 500. gól v NHL, což se před ním povedlo pouze čtyřem hráčům z Evropy.

Celkem Bondra v NHL odehrál 1081 utkání v základní části, ve kterých nasbíral celkem 892 bodů za 503 gólů a 389 asistencí, přičemž v play-off přidal v 80 zápasech 56 bodů za 30 branek a 26 přihrávek. Za reprezentaci stihl 47 utkání, v nichž nastřílel 35 branek. Nejdůležitější z nich zaznamenal na mistrovství světa 2002 ve Švédsku, když vstřelil vítězný gól finále proti Rusku.

Reklama

Související témata: