Hlavní obsah

Kasparaitis slibuje i v ruské lize svůj styl hry

PETROHRAD

Během své bohaté kariéry proslul hokejový obránce Darius Kasparaitis tvrdou hrou někdy až za hranicí férovosti. Přesto, že nevyniká urostlou a svalnatou postavou, dokázal se prosadit i v NHL, kde působil nepřetržitě čtrnáct sezón. Letos měl pětatřicetiletý Rus načít patnáctou, jenže New York Rangers už o jeho služby ztratili zájem a nechali ho na farmě v Hartfordu. Kasparaitis se proto rozhodl vrátit do Ruska a bude hrát za tým SKA Petrohrad.

Článek

"Chtěl jsem hrát kvalitní hokej. A ruská superliga má určitě mnohem vyšší úroveň než zámořská AHL," vysvětlil Kasparaitis důvody svého návratu do Ruska v rozhovoru pro deník Sport-Express. "Když přišla nabídka z Petrohradu, neváhal jsem. Tým vede soutěž a Petrohrad je krásné město, navíc nedaleko od rodné Litvy," pochvaloval si.

Soupisku studoval na internetu

Nad tím, že si možná odchodem ze zámoří zavřel dveře do NHL, nijak nespekuluje. "Když budu hrát dobře v SKA, třeba se časem vrátím," neřeší to. Teď se chce soustředit na povinnosti u nového zaměstnavatele, kádr Petrohradu zatím zná jen z internetu. "Koukal jsem, že je tu hodně mladých hráčů. Ale třeba Johanssona znám z působení v Pittsburghu, se Sušinským jsme hráli na olympiádě, a Kamaletdinova si pamatuji ještě z juniorské reprezentace," vyjmenoval staré známé.

O angažmá v Petrohradu se také radil s obráncem New York Rangers Fjodorem Ťjutinem, který v "Pitěru" působil před odchodem do zámoří. "Řekl mi, že se mi tam bude líbit a popřál mi štěstí," tvrdil Kasparaitis. Ten je připraven i v superlize předvádět styl hry, kterým si znepřátelil většinu týmů, proti kterým kdy v kariéře hrál.

Měl na starost i bezpečí Jágra

Kasparaitis se narodil před pětatřiceti lety v litevském Elektrenai, tehdy ještě součásti velkého Sovětského svazu. Tam také začal s velkým hokejem, už od sedmnácti oblékal dres moskevského Dynama. V roce 1992 byl součástí velké vlny úprku ruských hráčů do zámoří a jako pátý hráč draftu podepsal smlouvu s New York Islanders.

V sezóně 1996/97 přestoupil do Pittsburghu, kde v následujících letech mimojiné vykonával i ochránce superhvězd Jaromíra Jágra a Maria Lemieux. V ročníku 2001/02 následoval trejd do Colorada, od další sezóny oblékal dres New York Rangers, kde se brzy opět sešel s Jágrem. Už v loňské sezóně už ale moc příležitostí nedostával a hrál střídavě na farmě v Hartfordu. Do Ruska se vrátil poprvé během výluky před třemi lety, kdy hrál za Kazaň.

Reklama

Související témata: