Hlavní obsah

Hokejisté Dynama na týden prchli z Moskvy a dřou v Kravařích

KRAVAŘE

Přestože slavnému ruskému hokejovému klubu Dynamo Moskva doma nechybí komfort, na pár dnů vyměnil luxus vlastní tréninkové bazy za arénu v Kravařích. Někdejší kouč ruské a běloruské reprezentace Vladimir Krikunov sem vyvezl svůj celek na týdenní soustředění, na kterém sedmé mužstvo superligy a devítinásobný mistr země dobíjí energii na další část sezóny.

Článek

Krikunov hokejistům nachystal "výživné" menu: dvě fáze na ledě, mezi tím posilovna a výběhy v terénu nebo fotbal na hřišti s umělou trávou. Místo oddechu dostávají hráči v době reprezentační přestávky pořádně do těla. "V lize jsme až sedmí a s tím nejsme spokojeni. Přijeli jsme tvrdě potrénovat," řekl Krikunov v rozhovoru pro ČTK a Moravskoslezský deník.

Z prvního pohledu je jasné, že nepřehání. Trenérský štáb dusí hráče i ve třech tréninkových blocích za den: jedna část se pod dozorem kondičního kouče potí v posilovně, druhá tvrdě dře na ledě. Během hodinové fáze se sedmnáct mužů ve výstroji v podstatě nezastaví. Intenzivní kruhový trénink nemá prostoje, hráči kolují od stanoviště ke stanovišti, na každém jiné cvičení. Zchvácený benjamínek s košíkem na přilbě po čtyřiceti minutách zjevně mele z posledního a vysílením sotva plete nohama. Spíše to připomíná galeje než obyčejný trénink. "Potřebujeme doplnit fyzický fond, sezona je dlouhá. Nepřijeli jsme odpočívat," vysvětlil Krikunov. Fádní program hokejistům zpestří až páteční přátelské utkání ve Zlíně.

Kravaře doporučil rival CSKA 

Jak vůbec Dynamo Moskva zabloudí na slezský venkov do šestitisícového městečka mezi Opavou a Ostravou? Krikunov se nechal inspirovat konkurenčním CSKA, které v Kravařích pobývalo před rokem. "Slyšel jsem, že tady mají nové centrum. Zavolal jsem kamarádovi Vladimíru Vůjtkovi staršímu a poptal se. Pochopitelně, že sám to tady neznám, o Ostravě vím asi jenom to, že leží poblíž hranic s Polskem, to je tak všechno. Věděli jsme ale, že tady bylo CSKA a líbilo se jim to tady. Je to vyzkoušené, věděli jsme, do čeho jdeme," uvedl Krikunov.

Kromě komplexních tréninkových možností mají Kravaře i jinou nespornou výhodu. Krikunov si během tréninkových pobytů očividně nepotrpí na okolní vlivy. "V Moskvě samozřejmě máme velmi dobrou a moderní bazu. Tady ale máme absolutní klid, neplete se do toho rodina a podobně. Můžeme se soustředit na pořádný trénink, nic nás nerozptyluje," prohlásil.

Aréna v ústraní velké společenské vyžití opravdu nenabízí. Po vyčerpávajících tréninkových dávkách jsou hokejisté stejně nejradši, když mohou zapadnout do hotelových pokojů. "Jsou hodně uzavření. Pořád trénují, žádné speciální požadavky neměli. Bezproblémoví hosté," řekl předseda zájmového sdružení Buly Aréna Marcel Hadamczik, který se o výpravu stará.

České posily Dynamo neplánuje

Omluvenky na soustředění v Česku Krikunov nepřijímal. Žádné volno, jen útočníci Dmitrij Afanasenkov a Fjodor Fjodorov byli uvolněni pro potřeby sborné na turnaj Karjala ve Finsku a někdejší reprezentant Dmitrij Čupin se zase v přestávce podrobil operaci. Dalších čtyřiatřicet mužů včetně tří Kanaďanů muselo bez debat do Kravař. Jen otisk české stopy od úspěšného působení útočníka Pavly Rosy v kádru Dynama momentálně chybí, posily si z Česka klub prý neodveze ani teď.

"Moc hokejistů vám tady nezůstalo. A brát hráče do třetí nebo čtvrté pětky, to nemá smysl. V Česku teď nehledáme," přiznal na rovinu Krikunov. Dobrý zvuk prý má ale český hokej v Rusku pořád. "Hrají tam dobří Češi, Marek nebo Kudrna. Anebo Straka, ten nám dal posledně dva góly," uvedl někdejší kouč ruské reprezentace.

Míst pro české krajánky je v Rusku stále méně. Kvalitu zvedají ruské hvězdy, které se domů vracejí ze zámoří a dalších evropských lig. "V devadesátých letech utíkali všichni, dneska už odejde jenom ten, kdo má ambice a perspektivu být klíčovou postavou v klubu NHL. Jako třeba Ovečkin a Malkin. Jinak skoro nikdo, dostanou tady totiž větší kontrakty a stejné peníze jako v NHl, akorát tady bez daní to, co tam s daní," dodal kouč.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články