Hlavní obsah

Čajánek v Kazani dobře zapadl a střílí góly

KAZAŇ

Čtyři zápasy už má za sebou český hokejový útočník Petr Čajánek při svém ruském angažmá v týmu AK Bars Kazaň. A vyjma posledního duelu proti Čerepovci dokázal dokonce v každém skórovat. I proto si zatím svoji štaci v Rusku pochvaluje a věří, že po nevydařeném začátku se jeho tým odrazí k vyšším příčkám v ruské superlize, než je momentálně dosti nelichotivé čtrnácté místo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Hokejový útočník Petr Čajánek

Článek

Čajánek posílil Kazaň v listopadové reprezentační pauze při turnaji Karjala společně s finským útočníkem Jukkou Hentunenem a Rusem Olegem Petrovem. Trenér týmu Zinetula Biljaletdinov dal všechny tři nováčky do jednoho útoku a vyplatilo se, každý už se zapsal do statistik. Možná by brzy mohli šlapat na paty i hvězdnému útoku týmu Zaripov-Zinovjev-Morozov.

Už si nováčky pochvaloval i kouč Biljaletdinov. "I když to pro ně určitě nebylo jednoduché, do našeho týmu zapadli velmi dobře. Nemají vůbec žádné problémy," chválil je po vydařeném pondělním utkání s Jaroslavlí. Zápas, který Kazaň vyhrála 5:3, vyšel trojce Hentunen-Čajánek-Petrov opravdu parádně. Čajánek dal gól a na další přihrál stejně jako Hentunen, Petrov si připsal dvě asistence.

Spoluhráče znal z reprezentace

Čajánek byl po zápase dokonce vybrán mezi tři nejlepší hráče zápasu a stal se středem pozornosti ruských médií. Své dosavadní působení v Kazani si pochvaloval. "V Kazani je opravdu velmi dobré mužstvo, hráči vysoké úrovně. A sehrát se s parťáky v útoku bylo poměrně snadné. Možná i tím, že jsme tu Oleg i Jukka noví a přišli jsme ve stejnou dobu," myslí si.

Před svým příjezdem ze zámoří, kde s ním už nepočítal tým St. Louis Blues, věděl o svém novém zaměstnavateli jen základní informace. "Věděl jsem, že klub získal titul a vyhrál Turnaj evropských šampionů, a taky že má v kádru řadu známých hráčů. Řadu z nich jsem měl možnost vidět při reprezentačních akcích," vykládal.

Přizpůsobil se lehce

Kazaň je mužstvo plné legionářů, mezi nimi i americký brankář Robert Esche nebo obránce Raymond Giroux z Kanady. Narozdíl od nich nebylo pro českého útočníka těžké sžít se s ruským prostředím. "Není pro mne těžké přizpůsobit se na život v Rusku tak jako třeba pro Escheho nebo jiné hráče ze zámoří. V Rusku jsem byl několikrát s reprezentačním týmem a není to o moc jiné než v Čechách, takže nemám žádný problém," přesvědčoval o své univerzálnosti nejen na ledě.

Jeho nový tým je momentálně až na čtrnáctém místě tabulky, ale Čajánek věří, že brzy bude plnit svoji úlohu favorita soutěže. "V mužstvu je hodně talentovaných hráčů, jenom se zkrátka pár zápasů nevydařilo. Když na sobě budeme pracovat a hrát jako proti Jaroslavli, zažijeme ještě řadu vítězství," je pln optimismu.

Reklama

Související témata: