Hlavní obsah

Vůjtek se vrací na střídačku, povede hokejisty Dynama Moskva

PRAHA

Vladimír Vůjtek se vrací k trenérské práci a stane se novým koučem hokejistů Dynama Moskva. Šedesátiletý Vůjtek loni po působení ve Vítkovicích trenérskou kariéru přerušil. V Rusku si získal skvělé renomé poté, co dovedl Jaroslavl v letech 2002 a 2003 k titulu.

Foto: PRÁVO

Trenér Vladimír Vůjtek

Článek

Klub se slavnou minulostí patří v superlize k tomu lepšímu, ale současné sedmé místo představám vedení nestačí. Vytáhnout Dynamo do společnosti velikánů má Vůjtek, který tým přebírá pár dnů poté, co musel ve funkci skončit Vladimír Krikunov. Co je na celé rošádě nejzajímavější: angažmá Vůjtkovi sjednal jeho syn Vladimír, který se po skončení hráčské kariéry vrhl na dráhu agenta.

"Dynamo je jedním z klubů, se kterými jsem v pravidelném telefonickém kontaktu. Když se ozvali s tím, že shánějí nového trenéra, řekl jsem jim, že bych jeden tip měl," usmál se Vůjtek junior. Jméno jeho otce se v ruských médiích přetřásalo v podstatě pokaždé, když se některý z předních superligových klubů odhodlal k výměně na trenérském postu. Poté, co Vůjtek kvůli problémům se štítnou žlázou přerušil trenérskou činnost, spekulace zvolna slábly.

Mysleli si, že si dělám srandu 

"To bylo před rokem a půl. Od té doby se táta zase dostal do formy, je plný energie. Má ohromnou chuť. Shodou okolností jsme se nedávno bavili, jestli by si ještě dovedl představit, že bude trénovat. Naznačil, že v případě kvalitní nabídky z Ruska určitě," doplnil Vůjtek ml. "Táta dnes odletěl do Moskvy, kde se všechno uzavře. Je domluvený na podmínkách i na smlouvě. Bude v Dynamu trénovat," potvrdil.

Vůjtek trénoval v letech 2001 až 2003 v Jaroslavli, pak působil rok v ambiciózní Kazani a přidal ke dvěma zlatům do své sbírky bronz. Hokejisté Ak Bars však měli při výročí 1000 let od založení Kazaně ambice nejvyšší a Vůjtek v Rusku skončil. V roce 2004 převzal Vítkovice, jejichž střídačku před rokem a půl opustil ze zdravotních důvodů.

Vůjtek je již zdravotně v pořádku 

Ty jsou však minulostí. Vůjtek má energie na rozdávání, ve Vítkovicích za poslední rok nevynechal snad jediný zápas, ale byť byl dlouhodobě spojován s možným návratem na vítkovickou střídačku, nakonec míří na svou třetí ruskou misi. "Těším se moc, už mi to popravdě řečeno chybělo. Když se na hokej zpovzdálí jenom díváte, není to ono. Cítím se výborně a už jsem potřeboval zažívat to napětí zase přímo u ledu," vysvětlil Vůjtek starší.

Nabídku legendárního moskevského klubu prý nemohl odmítnout. Na spolupráci se obě strany dohodly během několika hodin. "Dynamo, to je obrovská tradice a historie. Klub, který dal ruskému hokeji řadu skvělých hráčů. Když mi v pondělí zavolali, nebylo nad čím přemýšlet. Hned jsem věděl, že to vezmu a půjdu do toho," řekl Vůjtek.

Za tak zajímavých okolností se snad žádný z jeho trenérských přestupů ještě nenarodil: prostředníkem syn, předchůdce Krikunov kamarád, se kterým jsou léta přátelé. "Pořád ho považuju za jednoho z nejlepších ruských trenérů. Mám jistotu, že mužstvo je po něm výborně připraveno," konstatoval.

Superligu sleduji na satelitu

Vůjtek nemíří do úplně cizího prostředí. Před několika týdny se blízko týmu pohyboval na soustředění v Kravařích, výběr lokality tehdy dokonce Krikunovovi posvětil kladnou referencí. "Viděl jsem tenkrát pár tréninků, s Vladimirem Krikunovem jsem si několikrát o hokeji povykládal. Osobně znám z Kazaně a Jaroslavle z mužstva jenom tři hráče. Ale celkově mám o ruské superlize přehled, pravidelně jsem ji sledoval na satelitu," prohlásil Vůjtek.

Dobrá znalost soupeřů se mu bude hodit, Dynamo lační po úspěchu a s živořením v průměru ruské ligy se nesmíří. "Ještě jsme to nějak konkrétně neřešili. Ale já vím, do čeho jdu. V Rusku znají jenom vítězství, málokdo se spokojí s průměrem. Vysoké ambice má spousta klubů, v play off jich bude třeba deset z šestnácti, ale my se prostě budeme chtít poprat o medaili," nasadil si sám od sebe vysokou laťku.

Kdybych se bál, nešel bych do toho 

Tlaku se Vůjtek ani na ostře sledovaných kolbištích ruské metropole nebojí. "Kdybych se bál, tak bych do toho nešel. Tlak máte všude, v Česku i Rusku. Manšaft v Dynamu špatný určitě není, věřím, že půjdeme nahoru," dodal.

Vůjtek je v krátké době druhým českým trenérem, který zamířil do superligy. Před několika dny převzal Spartak Moskva Miloš Říha.

Reklama

Související témata: