Hlavní obsah

Sparta zahájila Super Six vítězstvím nad Oulu

PRAHA

Výhrou vstoupili hokejisté pražské Sparty do letošního turnaje evropských mistrů Super Six. V ruském Petrohradu porazili finského šampióna Kärpät Oulu 5:3, když čtyři branky Sparty padly v přesilových hrách. Dvakrát se gólově prosadil Petr Ton, Martin Štrba zaznamenal gól a dvě asistence. U všech branek Oulu pak byl bývalý útočník Sparty Michal Broš.

Článek

Sparta otevřela účet zápasu zásluhou Petra Tona už v páté minutě, a díky úspěšné Melichárkovy teči v osmnácté minutě odcházela po první třetině do kabin s dvoubrankovým vedením. Hned na začátku druhé části pak dostal finského mistra do kolen Langhammer, který naskočil na led po svém vyloučení a zcela sám se řítil na gólmana Tarkkiho. Ranou do šibenice bez problémů zvýšil na 3:0.

Další přesilovou hru v polovině zápasu už Kärpät zvládl a Pesonen po spolupráci bývalých Sparťanů Broše s Kratěnou nadvakrát snížil. Tento stav ale vydržel pouhé dvě minuty. Obránce Sparty Hanzlík našel rovněž v početní výhodě u tyče volného Štrbu a ten vrátil Spartě tříbrankový náskok.

Druhou branku přidali Ton i Broš

Na začátku druhé třetiny to bylo znovu o dvě branky. Duba v 43. minutě sice Brošovu střelu vyrazil, ale pak se znovu nahozený puk odrazil od tyče ke Kratěnovi, ten jej poslal znovu Brošovi, a tomu stačilo zamést jej do odkryté branky. Tři minuty poté mohlo být pro Finy ještě veseleji, jenže dělovka Nováka zazvonila o tyč a Pesonena o chvíli později vychytal Duba.

Nápor Oulu definitivně utlumil Petr Ton devět minut před koncem. Při přesilové hře Tarkki vyrazil ránu Hanzlíka od modré, zastavil i dorážky Štrby s Netíkem, ale na zakončení dojíždějícího Tona už stačit nemohl. Druhá branka Michala Broše půl minuty před závěrečnou sirénou už na vítězství Sparty nic nezměnila.

Skupina A - divize Ivana Hlinky:
Kärpät Oulu - Sparta Praha 3:5 (0:2, 1:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 31. Pesonen (Broš, Kratěna), 43. Broš (Kratěna), 60. Broš (Mikkola) - 5. Ton (Štrba), 18. Melichárek (Ptáček, Dragoun), 25. Langhammer (Melichárek), 33. Štrba (Hanzlík), 51. Ton (Štrba). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd), Poljakov - Michajevič, Šichanov (všichni Rus.). Vyloučení: 7:10. Využití: 1:4. Diváci: 2000.
Kärpät Oulu: Tarkki - Laamanen, Lehtonen, Novák, Jaakola, Koprikari, Mikkola, Ylönen - Hyvönen, Broš, Pesonen - Kratěna, Paakkolanvaara, Kuusela - Aaltonen, Sahlstedt, Normio - Aarnio, Karppinen, Mustonen - Alikoski. Trenér: Kari Jalonen.
Sparta Praha: Duba - Ptáček, Stehlík, Vykoukal, Hanzlík, Tabaček, Jerofejevs, Černošek - Ton, Štrba, Netík - Melichárek, Langhammer, Dragoun - Hromas, Vaic, Podlešák - Mrňa, Becker, Protivný. Trenéři: František Výborný a Marian Jelínek.

Reklama

Související témata: