Hlavní obsah

Spartě proti Oulu svědčila role outsidera

PRAHA

Nevěřilo se jim, ale dokonale překvapili. Hokejisté pražské Sparty nastoupili proti suverénnímu lídru finské ligy Karpätu Oulu v roli outsidera, ta role jim však svědčila. Zvítězili a v pátek odpoledne mohou proti Davosu bojovat o postup do finále.

Článek

„Povedlo se nám Oulu překvapit, nechali jsme tam kus srdce. Šli jsme hodně odvážně za úspěchem, zkoušíme tím odčinit loňský nezdar na Super six,“ řekl gólman Tomáš Duba, jenž ve Finsku ještě na začátku minulé sezóny chytal.

Navíc z této země pochází i jeho manželka: „Měl jsem velkou motivaci kvůli všem finským příbuzným, pro mne to byla hodně sladká výhra.“

Podle Tona byla na Oulu znát nervozita 

„Povedlo se nám utkání perfektně rozehrát, vytěžit maximum z přesilovek a na soupeři byla znát nervozita. Byl jsem v kontaktu s Ondrou Kratěnou a vím, že se na nás pečlivě připravovali už pár týdnů a mají tu finále jako minimální cíl. Jenže na ně dolehla odpovědnost, zatímco my jsme neměli co ztratit,“ tvrdil autor dvou sparťanských gólů Petr Ton, podle nejž vedle efektivity v početní výhodě byly důležité i výkony brankářů.

„Duba chytal výborně, naopak Tarkki se mi zdál nejistý. I proto jsme hodně stříleli.“ Elitní sparťanský kanonýr přitom překonává příznaky virózy. „Chci hrát, bylo by škoda urazit hokejového boha, když se mi teď daří a odrážejí se ke mně puky před brankou,“ tvrdil nakřáplým hlasem Ton.

Výborný byl mile překvapený

Sparťané chtějí proti Davosu zopakovat kvalitní výkon. „Nejeli jsme do Petrohradu za trest nebo s poraženeckou náladou, ale hráči si vzali za své, že tu mohou překvapit,“ řekl trenér František Výborný pozitivně překvapený hrou mužstva.

„Musíme ale zůstat nohama na zemi, vidina finále je daleko a bylo by vážnou chybou Davos podceňovat,“ upozornil. „Výhodou Davosu je, že dnes oba své soupeře viděl hrát, takže na to jistě zareaguje. I když naše přesilovky byly hodně o improvizaci,“ uvedl Ton. „Budeme to mít těžké, ale získali jsme sebedůvěru a určitě se pokusíme dál trápit favority,“ doplnil Duba.

„Povedl se nám zatím jen jeden zápas, ale máme nakročeno, aby se o naší letošní účasti mluvilo pozitivně. Neradi bychom, aby to zase dopadlo v Petrohradu špatně, protože tím padá i divný stín na extraligu. Nereprezentujeme tu jen klub, ale vlastně celou soutěž,“ tvrdil Ton.

Reklama

Související témata: