Hlavní obsah

Kratěna se v Oulu maximálně spokojený, i když nehraje s Brošem

PETROHRAD

Hokejový útočník Ondřej Kratěna v létě opustil po osmi sezonách pražskou Spartu a vydal se za svým prvním zahraničním angažmá. Momentálně tak patří mezi opory Kärpätu Oulu, které vládne finské nejvyšší soutěži. Úřadující severský šampión sice tento týden neuspěl na turnaji evropských mistrů Super Six v Petrohradě, ale Kratěna je přesto ve svém novém působišti maximálně spokojený. Natrápí ho ani, že nenastupuje v útoku se svým "dvojčetem" Michalem Brošem.

Článek

"Našel jsem perfektně fungující klub a všechny informace, které jsem měl, se potvrdily. Hodně jsem o tom kroku přemýšlel a jsme s tím spokojeni," řekl třicetiletý Kratěna ČTK. Bez problémů se adaptoval i na jiný herní styl, který praktikují finská mužstva. "Hraje se rychleji a více do těla. O to je tam méně kombinace. Podržet puk a rozmyslet se, co s ním, to se tam nenosí," popsal hlavní změny.

Rozdílný je i život v Praze a v Oulu. "Je to úplně něco jiného. Oulu je malé město a navíc bydlíme kus od centra," uvedl Kratěna. Sice mohl žít přímo v centru, ale kvůli psovi se rozhodl jinak. "Bylo to krásné bydlení v centru, ale to jsme si nevzali, protože tam máme psa. Klub nám proto našel malý domek mimo centrum," prozradil. Nejhorší ve Finsku je smířit se se specifickým podnebím, hlavně s polární nocí. "Světlo je třeba tři hodiny denně a chvilkami je to nepříjemné. Hlavně když se k tomu přidá nějaký déšť," řekl.

V Oulu se Kratěna potkal se svým spoluhráčem z řady týmů Brošem. Oba začínali v Olomouci a hráli spolu ve Vsetíně i ve Spartě. Přítomnost dlouholetého kamaráda prý ale nebyla hlavním důvodem, proč Kratěna na sever Evropy odešel. "Nešel jsem tam kvůli němu. Dostal jsem nabídku a to, že tam je Michal, je výhoda. Rozumí finsky a dost nám pomáhá," vysvětloval účastník dvou mistrovství světa.

S Brošem se na ledě nepotkává

Podle původních plánu měli oba nastupovat společně, ale nakonec to dopadlo jinak. Zatímco Kratěna hraje ve druhém útoků Kärpätu, Broš je centrem elitní formace Oulu, která je odborníky považovaná za nejlepší ve finské lize. "Je pravda, že spolu nehrajeme. Asi jen dva celé zápasy a pár jsme jich spolu dohrávali. Jinak se na ledě nepotkáme. Když jsem tam šel, tak trenér i vedení říkalo, že uvažují, že nás dají spolu. Situace se ale po začátku sezóny vyvinula jinak. A není důvod to měnit, vyhrává se a Michalova lajna hraje super," podotkl Kratěna.

V Petrohradě však tým nezachránila v zápase proti Spartě ani "oprášená" spolupráce těchto dvou hráčů. Oulu na turnaji prohrálo první zápas s pražským celkem a přišlo tak o šanci postoupit do finále. "Všechno rozhodl tenhle jeden zápas. Samozřejmě, že jsme naštvaní, protože jsme sem jeli s cílem udělat úspěch a zahrát si minimálně finále. Nevyšlo to, bohužel. Musíme se z toho poučit a být silnější v lize," myslel Kratěna už na další zápasy. Nejbližší čeká vedoucí celek finské soutěže ve čtvrtek, kdy se představí na ledě Jokeritu Helsinky.

Reklama

Související témata: