Hlavní obsah

Mogilnyj bude pomáhat Chabarovsku, hokej hraje už jen pro zábavu

MOSKVA

Alexander Mogilnyj se na konci 80. let proslavil svým útěkem do zámoří, kde si splnil sen hrát slavnou NHL. Brzy se stal díky své rychlosti a střeleckým schopnostem v zámoří hvězdou, vystřídal čtyři kluby, a v roce 2001 získal v dresu New Jersey Stanley Cup. O víkendu začal brzy 39letý bývalý útočník novou kapitolu kariéry, když se stal sportovním konzultantem týmu ruské superligy Amur Chabarovsk.

Článek

Jeho spolupráce s klubem v rodném městě však bude probíhat převážně na dálku, i nadále totiž plánuje žít ve Spojených státech, kde se usadil. "Mám zde manželku a malé děti. Do Chabarovsku budu létat tak pětkrát, šestkrát do roka. Jak to budou určitě povinnosti vyžadovat. Mojí prioritou je stabilizovat hokej v Chabarovsku a dostat jej na patřičnou úroveň," přál si v rozhovoru pro ruský server gazeta.ru.

Jeho tým je však momentálně až na osmnáctém místě dvacetičlenné soutěže a na šestnáctou příčku zaručující play-off ztrácí čtyři body. "Pořád máme šanci se do play-off dostat a určitě je to i v silách našeho kádru. Postup Chabarovsku do play-off by byl obrovským úspěchem pro celou oblast," vykládá o týmu, jenž se nachází až daleko na východě Ruska.

O trénování moc nestojí

Někteří bývalí ruští hokejisté z NHL se po konci aktivní klariéry vrhli na trénování, například Sergej Němčinov u juniorské sborné, nebo Andrej Nazarov v Čeljabinsku. To ovšem není nic pro Mogilného. "Osobně mne trénování nijak neláká. Dělá mi radost, když mohu ve volném čase jen tak vyjet na led. Něco jiného je ovšem práce s dětmi, to by mě bavilo," přiznává.

Na led chodí často, i když jej nepřestaly sužovat bolesti zad, kvůli kterým v roce 2006 definitivně ukončil kariéru. "Ty bolesti už asi nikdy pořádně nepřestanou, ale pořád si ještě zahraju hokej alespoň na rekreační úrovni. Zatímco dřív jsem však  hrál hlavně pro medaile a trofeje, dnes chodím na led spíš proto, abych si s kamarády jen tak popovídal. I v Chabarovsku už jsem byl hrát s klukama, co je znám od dětství. Bylo to jako vrátit se o několik let zpátky v čase," vykládal nadšeně.

Alexander Mogilnyj byl jednou z prvních ruských hvězd v zámoří a v 90. letech patřil k nejlepším pravým křídlům celé NHL. Během sezóny 1992/93 dokázal v 77 zápasech za Buffalo nastřílet 76 branek a poté se mu dařilo i ve Vancouveru, kde se setkal s dalším famózním spoluhráčem z juniorské sborné Pavlem Bure. Vysokou výkonnost si udržoval i v New Jersey a Torontu, ale stále častěji jej omezovaly časté potíže se zády. Je jedním z mála hráčů, ktěří během své aktivní kariéry dokázali vyhrát mistrovství světa, olympijské hry, i Stanleyův pohár.

Reklama

Související témata: