Hlavní obsah

Český trenér Lener bude trénovat od příští sezóny Linköping

LINKÖPING

Český hokejový trenér Slavomír Lener bude od nadcházející sezóny působit v Linköpingu. Podle oficiálních internetových stránek úřadujícího švédského vicemistra a aktuálně třetího týmu Elitserien uzavřel klub s dvaapadesátiletým koučem, který se podílel v roce 1998 na triumfu českých reprezentantů na olympijských hrách v Naganu, smlouvu na dva roky.

Článek

Lener se tak vrací do Švédska, kde v letech 2005 až 2007 trénoval Luleu. Od začátku této sezóny působil v Düsseldorfu, ale na začátku listopadu byl odvolán. "Jsme velice rádi, že jsme se dohodli na spolupráci s trenérem, který má zkušenosti ze špičkových klubů v Evropě, z reprezentace i NHL," řekl na Lenerovu adresu sportovní šéf Linköpingu Johan Hemlin.

Na postu hlavního kouče nahradí Lener Jana Karlssona; na pozici asistenta zůstane Magnus Hävelid, trenérem brankářů Mattias Elm. "Švédská Elitserien je velice dobrá soutěž, možná nejlepší na světě s výjimkou NHL. Jsem rád, že se vracím do takové soutěže a budu pracovat v jednom z jejích nejlepších týmů," citoval server Lenera.

V současné době působí v Linköpingu obránce Melichar

Ze svého působení na severu Evropy prý Lener Linköping dobře poznal. "Mám o klubu přehled a znám z Linköpingu mnoho lidí. Z mého působení v Lulee si pamatuji, že zápasy s Linköpingem byly vždy velice kvalitní. Je pro mě velká výzva pracovat na zlepšení mužstva spolu s mnoha šikovnými lidmi v klubu," doplnil Lener. V současné době působí v Linköpingu jediný český zástupce - obránce Josef Melichar.

Lener má bohaté trenérské zkušenosti. V letech 1992 až 1995 byl asistentem v Calgary, v roce 1996 se jako asistent trenéra Luďka Bukače radoval z triumfu na mistrovství světa ve Vídni a působil i u reprezentační dvacítky.

Potom vedl dva roky Spartu a vrátil se k reprezentaci, kde spolu s Ivanem Hlinkou prožil triumf v Naganu. Následoval návrat do NHL, kde byl v letech 1999 až 2002 v celku Florida Panthers opět asistentem trenéra. Následně převzal na dva roky českou hokejovou reprezentaci a při výluce v NHL v sezóně 2004/05 vedl pražskou Spartu. Potom už následovala angažmá v Lulee a Düsseldorfu. K práci v Linköpingu nastoupí 1. května.

Reklama

Související témata: