Hlavní obsah

Zlomily nás penalty ve čtvrtém utkání, říká kouč Dynama Vůjtek

MOSKVA

Jediné z devíti utkání, které hokejisté Dynama Moskva prohráli v play off ruské superligy v řádné hrací době, poslalo tým českého kouče Vladimíra Vůjtka na prázdniny. Čtvrtfinálovou sérii s Magnitogorskem ztratil ve středu porážkou 0:5 v rozhodujícím pátém zápase. "Rozhodly to ale prohrané nájezdy ve čtvrtém utkání. I když vedení chtělo medaili, zklamaní být nemůžeme," řekl ve čtvrtek Vůjtek, který si díky výsledkům v play off zřejmě vyslouží kontrakt na další sezónu.

Foto: PRÁVO

Trenér Vladimír Vůjtek

Článek

Navzdory vyřazení dokráčel moskevský klub pod Vůjtkovým vedením nečekaně daleko. Z devátého místa po základní části už mu nikdo nevěřil, jenže Dynamo v osmifinále zdolalo Omsk a málem vyřadilo i ambiciózní Magnitogorsk, druhý nejlepší tým dlouhodobé části. Jeden z favoritů celé soutěže prožil ve čtvrtém duelu klinickou smrt, za stavu 2:1 na zápasy však doma Vůjtkův výběr po remíze 0:0 selhal na nájezdy.

"Čtvrtý zápas sérii určitě zlomil. Minutu a půl před koncem prodloužení jsme trefili tyčku, pak jsme zápas prohráli v penaltové loterii. Nejvíce to zlomilo asi našeho brankáře, který pustil tři nájezdy po sobě a do dalšího zápasu už se z toho nevzpamatoval. Poslední utkání mu nevyšlo," konstatoval Vůjtek. Konec Moskvanů byl hořký. Středeční porážka byla v play off vůbec první v šedesátiminutové hrací době, ale hned znamenala konec sezóny.

Přesto nemusí po své tříměsíční misi v ruské metropoli Vůjtek bojovat s velkým zklamáním. Byť mu vedení po prosincovém nástupu do funkce dalo za cíl medaili, vystoupení v play off smazalo trápení v základní části, ve které mužstvo chvíli šlo od prohry k prohře. "Jednu dobu jsme hráli skutečně špatně a hodně se všechny ty cíle vzdalovaly," vzpomenul si Vůjtek na sérii sedmi porážek.

Osvědčil se jako výborný stratég

Šedesátiletý kouč se však znovu osvědčil jako výborný stratég, který má ruskou hokejovou mentalitu v krvi. Svůj výběr probudil v pravý čas. Podle něj však proměna nepřišla ze dne na den. "Já říkám, že už od poslední reprezentační pauzy jsme hráli dobře. Závěrečný zápas základní části nám doma s předposledním Novosibirskem sice vůbec nevyšel, ale to už hráči byli myšlenkami v play off," tvrdí Vůjtek.

Ve vyřazovací části se z Dynama prý stal úplně jiný tým. "V play off to už začalo být daleko lepší, což lidé z vedení kvitovali. Hráli jsme velice dobrý hokej, bylo vidět, že kluci hrají odhodlaně a se zaujetím, proto se to nakonec hodnotí pozitivně, i když vedení chtělo medaili. Celé play off jsme ale odehráli opravdu dobře," přiblížil Vůjtek atmosféru v klubu den po vyřazení.

Český trenér, který před lety dobyl dva tituly s Jaroslavlí, v Rusku znovu zvýšil svůj kredit. Dynamo jej u mužstva chce i v další sezóně, ale dohoda ještě není podepsána. "Je to v rovině diskuzí. Když se nezmění nic ve vedení, jednu sezónu bych možná v Rusku ještě vydržel," usmál se na přímý dotaz Vůjtek. Navzdory spekulacím ruských médií však podle něj nový kontrakt ještě uzavřen není. "Nic jsme nepodepsali. Do prvního dubna by se to mělo vyřešit," doplnil.

Reklama

Související témata: