Hlavní obsah

Lepší podmínky nejsou ani v zámoří, chválí ruskou ligu Čajánek

Po čtyřech sezónách strávených v zámořské NHL vyzkoušel hokejový útočník Petr Čajánek na vlastní kůži podmínky v ruské superlize. Zlínský rodák se v průběhu sezóny přestěhoval ze St. Louis do Kazaně a ruské hokejové prostředí si nemůže vynachválit. „Hokej je pro Rusy národním sportem a tím je řečeno vše,“ říká dvaatřicetiletý centr v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Petr Čajánek na srazu hokejové reprezentace.

Článek

Jak hodnotíte svou premiérovou sezónu v ruské superlize?

Z nového prostředí jsem měl trochu obavy, ale v Kazani jsem objevil až neuvěřitelné podmínky pro hokej. Krásná hala a perfektní zázemí i na báze, nic lepšího jsem ani v zámoří nezažil.

Jaký tam je zájem o hokej?

Hokej je pro Rusy národním sportem a tím je řečeno vše.

Panovala spokojenost i se sportovními výsledky?

Při vysoké kvalitě ruské superligy lze přijmout naši účast v semifinále, zaujala mě především individuální vyspělost tamních hráčů.

Jaké jste si přivezl mimohokejové dojmy z Ruska?

Většinu času mi zabral hokej a na nic jiného čas prakticky nebyl, ale mohu potvrdit, že Kazaň je krásné město.

V Kazani jste se však nedohodl na nové smlouvě, platí zpráva o vašem možném odchodu do Dynama Moskva, které povede i v příští sezóně Vladimír Vůjtek?

O mém dalším působišti se zatím jedná, v této chvíli nemohu říci nic jiného. Teď se navíc hodně mluví o projektu nové nadnárodní soutěže, čímž se ještě zvedne kredit ligy.

Neuvažoval jste o tom, že se vrátíte na český led?

Vrátím se rozhodně, ale zatím nedokážu říci, kdy to bude. Zlínský hokej je pro mne stále srdeční záležitostí a bylo mi líto, že letošní sezóna moc nevyšla. Sledoval jsem ale snažení kluků po internetu a párkrát si telefonoval i s Mírou Okálem.

Reklama

Související témata: