Hlavní obsah

Porážka ve finále ruské ligy už Irgla přebolela

Hned během své první sezóny v zahraničí bojoval český hokejista Zbyněk Irgl o ligový titul. V dresu Jaroslavle se sice musel nakonec ve finále ruské superligy sklonit před Ufou s krajany Hniličkou, Blaťákem, Philippem a Mikeskou, přesto nelituje. Nyní se nejlepší střelec play-off ruské soutěže těší z účasti v národním týmu a doufá v pravděpodobný start na mistrovství světa v Kanadě.

Článek

Na pondělním srazu české reprezentace v Liberci se ale ještě vrátil k finále ruské superligy, které skončilo teprve v pátek. Rozhodující pátý zápas v Ufě vyhráli domácí 4:1 a slavili titul. „Herně byli lepší, ale dlouho jsme drželi výsledek 1:1. Potom bylo jasné, že kdo dá v poslední třetině druhý gól, tak soupeře zlomí. Branka na 2:1 také nakonec rozhodla,“ vykládal Irgl o posledním zápase své klubové sezóny, po kterém zašel do kabiny vítězů pogratulovat kamarádovi z Vítkovic Radku Philippovi.

„Po zápase to bylo velké zklamání, protože byl člověk tak blízko titulu, jak už nikdy být nemusí. Ale s odstupem času už to přebolelo a berete to jako úspěch,“ tvrdil hráč, jenž se stal s deseti góly nejlepším střelcem play-off ruské superligy a v kanadském bodování skončil druhý. „Dostal jsem na ledě daleko větší prostor a když jsem viděl složení naší lajny, tak jsem věřil, že to bude dobré,“ usmíval se Irgl, který v útoku nastupoval s reprezentantem Ivanem Něprjajevem a ruskou hvězdou Alexejem Jašinem.

Jašin je normální kluk

Ten dal působení v Jaroslavli přednost před pokračováním kariéry v NHL a v Rusku kolem něj panoval velký mediální humbuk. „Přitom je to úplně normální kluk. On je takový tichý, skromný... Na něm by člověk nepoznal, že je to nějaká star,“ komentoval Irgl hvězdného spoluhráče, jenž nakonec vyhrál kanadské bodování play-off. „Ale už kolem vánoc měl období, kdy každý jeho dotyk s pukem mohl skončit gólem,“ připomněl Irgl, že je bývalý hráč Ottawy a New York Islanders stále ve formě.

I přes prohru ve finále bylo vedení Jaroslavle s druhým místem nakonec spokojeno a mužstvu se dostalo vřelého přivítání. „Fanoušci na nás čekali jak na letišti, tak před halou. Jejich přivítání bylo super. Na pondělí bylo naplánováno ještě nějaké setkání týmu a zřejmě asi nějaká večeře,“ vyprávěl Irgl, který už ve stejnou dobu plnil své reprezentační povinnosti na severu Čech. A ani na něm nebyla znát velká únava.

„Během play-off jsem se cítil fyzicky dobře, dost jsem trénoval. Spíš to bylo tak nějak psychicky náročnější. A teď je tady zase boj o mistrovství světa. Psychicky asi člověk vypne, až to všechno úplně skončí,“ usmál se. Účast na šampionátu by mu určitě neměla uniknout a pokud by podával dobré výkony, mohl by oživit naděje na angažmá v NHL. „Uvidíme, zda by nějaká nabídka z Ameriky přišla, je to šance se připomenout. Jinak mám smlouvu ještě na další rok v Jaroslavli,“ uzavřel.

Reklama

Související témata: