Hlavní obsah

Startuje švédská liga, mezi favority patří Lenerův Linköping

STOCKHOLM

Jako poslední z elitních evropských soutěží se rozjede švédská hokejová liga. Kompletní úvodní dějství má na programu až ve čtvrtek, ale už v pondělí se hraje předehrávka 7. kola mezi mistrovským HV 71 a Frölundou. Elitserien opustila řada hvězd, které odešly buď do NHL, nebo do Ruska. Mezi největší osobnosti, které naopak zamířily do Švédska, patří dvě české posily Linköpingu - Jan Hlaváč z Nashvillu a Jaroslav Hlinka z Colorada.

Jan Hrdina v dresu Jönköpingu

Článek

Linköping, který nově převzal český trenér Slavomír Lener, je pasován švédskými odborníky na hlavního favorita soutěže. Lener se dohodl na smlouvě s klubem už v únoru a po uplynulé sezoně převzal tým po Janu Karlssonovi mířícím do Frölundy. Finalista Elitserien a soupeř pražské Slavie v Lize mistrů prošel i proměnou značnou v kádru. Hlaváč s Hlinkou mají nahradit nejproduktivnější duo minulého ročníku. Tony Martensson zamířil na roční hostování do Kazaně a Mattias Weinhandl na stejnou dobu do Dynama Moskva.

Do Ruska z Linköpingu přestoupil i slovenský gólman Rastislav Staňa, jenž bude hájit barvy Čerepovce. Český bek Josef Melichar se vrátil zpět do NHL a podepsal smlouvu s Carolinou, další zadák Jonas Junland se bude snažit prosadit v St. Louis a dánský forvard Kim Staal odešel do mistrovského HV 71. Lener má vedle svých krajanů mezi posilami i dva finské obránce - Teemua Aalta z Tappary Tampere a Pekku Sarava z Luley - dále Kanaďana Erika Beaudoina z Mory a gólmana Daniela Henrikssona ze Salcburku.

Úřadující mistr, jehož barvy hájí český centr Jan Hrdina, se bude muset obejít bez švédského reprezentanta Pera Ledina, nové akvizice Colorada, i dalších útočníka Andrease Jämtina (New York Rangers) a beka Johana Akermana (Jaroslavl).

I další týmy poznamenaly odchody do zámoří - z Färjestadu se vydal do Dallasu Fabian Brunnström a do Toronta Jonas Frögren, z Djurgaardenu do Detroitu gólman Daniel Larsson a do Philadelphie Ossi Väänänen a z Frölundy do Phoenixu brankář Joel Gistedt a Jonas Ahnelöv. Další gólman Jonas Enroth se přesunul ze Södertälje do Buffala a Dán Peter Regin z Timry do Ottawy.

Švédská nejvyšší soutěž ztratila i českého kanonýra Pavla Brendla, jenž vyměnil Brynäs za Nižnij Novgorod. Do Ruska zamířili například i Finové Antti-Jussi Niemi (z Frölundy do Togliatti) a Esa Pirnes (z Färjestadu do Mytišči). Frölunda ale naopak ze zámoří získala gólmana Johana Holmqvista z Dallasu a Andrease Karlssona z Tampy.

Z českých hokejistů zůstali vedle Hrdiny ve svých dosavadních působištích také Martin Chabada v celku Lulea Bears, Petr Tenkrát v týmu Timra IK a Martin Richter v Södertälje. Obránce Pavel Skrbek přestoupil z Luley do Skelleftey, Lulea naopak získala Radka Philippa, který letos získal v Rusku titul s Ufou a nevyšlo mu angažmá v Jekatěrinburgu. Novou akvizicí Färjestadu je kladenský bek Martin Ševc.

Kvůli přísným daňovým zákonům ale zahájili sezonu někteří jinde. Kladno posílili krátkodobě Skrbek s Tenkrátem, Richter vypomáhá Banské Bystrici a Philipp oblékl dres Košic. Elitserien opustil po sestupu Mory Ivan Huml, jenž působí v Českých Budějovicích, a z Djurgaardenu odešel do Mladé Boleslavi Jiří Marušák.

Přehled českých zástupců ve švédské hokejové lize:
Linköping:Jan Hlaváč, Jaroslav Hlinka (oba útočníci), Slavomír Lener (trenér).
Skelleftea:Pavel Skrbek (obránce).
Färjestad:Martin Ševc (obránce).
HV 71:Jan Hrdina (útočník).
Lulea:Radek Philipp (obránce), Martin Chabada (útočník).
Södertälje:Martin Richter (obránce).
Timra:Petr Tenkrát (útočník).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články