Hlavní obsah

Kutlákovi dělá největší radost čtyřměsíční syn Kristián

PRAHA

Už druhou sezónu hraje hokejový obránce Zdeněk Kutlák za švýcarský tým Ambri/Piotta a na reprezentační akce dosud cestoval autem. Před Karjalou však poprvé dorazil letecky. „Máme čtyřměsíčního syna Kristiána a s ním bylo pohodlnější i bezpečnější letět než trávit minimálně sedm hodin v autě. Role táty mě hodně změnila. Zjistil jsem, že v životě můžu mít i jiné priority než jen hokej,“ vypráví 28letý hráč, jenž si otcovství opravdu užívá.

Článek

Snaží se pomáhat s přebalováním i koupáním. „Manželka se ale o rodinu perfektně stará, dopřává mi i možnost v klidu se před utkáním prospat, jak jsem byl zvyklý, než se malý narodil. Už se těším, jak zažijeme ve třech krásné Vánoce, ale v lednu budu ve Švýcarsku sám, protože Simona studuje v Budějovicích dálkově vysokou školu a pojede dělat zkoušky,“ líčí Kutlák, jemuž rodinná pohoda pomáhá přehlušit aktuální hokejové starosti jeho klubu.

Ambri/Piotta totiž figuruje až na 9. místě tabulky. „Měli bychom hrát o místo v play off, zatím jsme ale bohužel blíž ošidným bojům play out, které jsme zažili už loni. Na poslední Rapperswill máme v tuto chvíli jediný bod k dobru. Potřebujeme se dostat do klidnějších vod,“ uvažuje Kutlák, podle nějž se na rozpačitých výkonech týmu v poslední době podepsalo i zranění nejlepšího střelce Američana Westruma. „Navíc jsme ztratili gólmanskou jedničku Bäumleho, má přetržený křížový vaz v koleni.“

V úvodu sezóny zažil i český obránce nepříjemné chvilky. Nový americký trenér Harrington totiž před každým zápasem musí určit, který z pěti cizinců hrát nebude, protože mohou nastoupit pouze čtyři zahraniční hráči. První dvě ligová utkání ukázal na Kutláka. „Dal přednost zámořským posilám. Naštěstí potom jsme si docela otevřeně promluvili o mé roli v týmu a od té doby nastupuju pravidelně. Dopřává mi snad největší vytížení na ledě, co jsem poznal za celou kariéru,“ říká Kutlák s tím, že jeho ice-time šplhá ke třiceti minutám.

Ze stadiónu kouká na hory

„Všude se hraje na širokých kluzištích, hodně se tam bruslí a hokej mi přijde rychlejší než v Česku,“ přibližuje urostlý bek, jemuž se ve Švýcarsku zalíbilo, a hned se pochlubí, že z ledu stadiónu kouká na hory. „Ambri a Piotta jsou dvě úzkou cestou spojené vesnice, ale většina hráčů, včetně mě, bydlí v Bellinzoně, vzdálené necelých padesát kilometrů jízdy po dálnici.“

Největší souboje svádí Ambri/Piotta s rivalem z kantonu Luganem. „Tak vyhecované derby jsem nikde nezažil. Poslední jsem ale kvůli lehčímu otřesu mozku sledoval jen z tribuny, do toho se ozval manažer Urban s pozvánkou do reprezentace. Klub se trochu zdráhal mě pustit, ale já už se cítil dobře: Na srazu mě prohlédli naši doktoři a uznali, že jsem schopen hrát,“ říká Kutlák, patřící spolu s Krstevem, Vašíčkem, Irlgem a Nedorostem mezi pět mistrů světa do 20 let v aktuální sestavě reprezentace. „Máme společně moc hezké vzpomínky,“ připouští držitel stříbra ze světového šampionátu dospělých v Rize 2006.

Reklama

Související témata: