Hlavní obsah

Lener: Nejsem spasitel, ale můžu pomoct

Působil u české reprezentace, dělal asistenta v NHL na Floridě, trénoval ve Švédsku i Německu. Po příští sezóně, kdy mu skončí smlouva v Linköpingu, by se ale Slavomír Lener rád vrátil do Česka.

Článek

Další zahraniční angažmá v plánu nemáte? 

Nevylučuju to, ale vždycky říkám, že chci domů. Bavil jsem se o tom teď i s Růžou (trenér reprezentace a Slavie Růžička - pozn. red.), přemýšlíme, co udělat pro český hokej. Rád bych se angažoval třeba i na manažerské úrovni, nabídl to, co jsem nabyl ve světě. Mám přehled, jak to funguje v NHL, na farmách, ve Švédsku, mám spoustu zkušeností, které by se daly využít.

Jak konkrétně?

Každý máme chyby, nepovažuju se za nějakého výjimečného trenéra, dělám spoustu věcí dobře, ale mám i spoustu chyb. Necítím se jako zachránce, ale jako jeden z těch, co by mohli pomoci ve spolupráci s lidmi, kteří mají v hokeji sílu a moc jako je Růža nebo Tomáš Král.

Co konkrétně by podle vás českému hokeji prospělo?

Koukám rád na Premier League. Líbí se mi ta intenzita, oni prohrávají 1:4 a furt jdou na doraz. My máme spoustu šikovných hráčů, kteří to umějí s pukem, mají myšlení, ale kdybychom to převedli do větší intenzity, budeme dál. To se povedlo Růžovi na Karjale a mužstvo bylo hned o stupínek výš. Hráči jsou stejní, ale dostalo se to na jinou úroveň. To je třeba v juniorském hokeji.

Jak toho dosáhnout?

Musíme jim vytvořit kvalitní soutěž a udělat nějakou protiváhu juniorských soutěží v Americe. Nejlepší samozřejmě je, co dělají tady ve Švédsku, zapracovat je do A-mužstva, nebo aby hráli v první lize, ale první nebo druhou lajnu. A musí se hodně trénovat, tady se trénuje tvrdě i před těžkým zápasem. Období mezi 15. a 17. rokem je nejdůležitější. Pokud se to vyřeší, tak nemám strach o budoucnost českého hokeje. Švédové jsou teď v tom trošku dál.

Reklama

Související témata: