Hlavní obsah

Dva slovenské extraligové kluby dostanou výpověď

BRATISLAVA

V důsledku hospodářské krize přistoupí řídící orgán slovenské hokejové ligy společnost Pro-Hokej k zeštíhlení extraligy. V ročníku 2010/2011 bude hrát extraligu jen deset klubů místo dnešních dvanácti. Nejistá je i účast slovenské reprezentační dvacítky, která nejvyšší soutěž také hraje.

Článek

"Diskuse byla dlouhá, ale akcionáři logicky vyhodnotili ekonomicko-hospodářskou situaci. Vývoj návštěvnosti v této sezóně potvrdil, že je potřeba zvýšit konkurenci, kvalitu a především je potřeba snížit počet tzv. hluchých zápasů," uvedl ředitel Pro-Hokeje Vladimír Paštinský.

Představitelé extraligových klubů s tímto krizovým řešením souhlasili. Velké množství utkání, které neměly dostatečnou úroveň, totiž snížilo atraktivitu slovenské extraligy a návštěvy na několika zápasech klesly pod alarmujících 500 diváků. Pokles návštěvnosti způsobila i účast slovenské reprezentační dvacítky v extralize. Dvacítka hrála v Puchově a právě na tamním stadiónu byla průměrná návštěvnost nejnižší ze všech extraligových hal.

Další účast reprezentace do 20 let mezi elitou je proto také nejistá. "Dvacítka není akcionářem společnosti Pro-Hokej. Její účast v extralize je jen jakousi pomocí svazu a národnímu týmu do dvaceti let. Smlouva o této spolupráci platí ještě pro příští sezónu. Po vypršení její platnosti budeme o osudu projektu rokovat. V současnosti nelze říct, jak všechno dopadne," dodal Paštinský.

Po rozdělení československé federace hrálo slovenskou extraligu 10 klubů. V roce 1998 byla extraliga rozšířena na 14 mužstev ve dvou skupinách. Tento model se ale neosvědčil a hned v následujícím roce byla liga zúžena na osm klubů. V roce 2001 byla liga rozšířena na deset klubů, k nimž se v následujícím roce připojila reprezentační dvacítka. Od roku 2008 hraje extraligu 12 klubů + reprezentační dvacítka.

Reklama

Související témata: