Hlavní obsah

Kamkoliv jinam, ale do Ruska ne, varuje kouč Lener

PRAHA

Cesta trenéra Slavomíra Lenera v play-off švédské hokejové ligy skončila pro Linköping ve čtvrtfinále, ale po skončení sezóny odmítal bývalý kouč reprezentace nabídky z české ligy i Ruska, kam má naopak namířeno ze Sparty duo Výborný s Jelínkem. „Je to jejich svobodné rozhodnutí, ale moje krédo zní, že pokud máte nabídky na angažmá jinde, tak do Ruska ne,“ řekl pro Sport.cz kouč Lener.

Foto: Archiv

Trenér Slavomír Lener

Článek

„Omsk i Magnitogorsk jsou atraktivní štace a přeji jim to,“ řekl Sport.cz Slavomír Lener k možnému působení trenérského dua František Výborný s Marianem Jelínkem v Kontinentální lize. „Rusko je velká země s jinou kulturou, odchod zasáhne rodinu a je otázka, kolik jsou ochotní obětovat,“ vysvětlil Lener.

Sám čtyřiapadesátiletý současný kouč Linköpingu měl nabídky z ruské ligy, ale s klidnou hlavou je odmítnul. „Pro mne Rusko určitě zatím ne, přestože nabídky byly a jsou pořád,“ prozradil. „Prioritou je pro mě Evropa, stále mám smlouvu ve Švédsku, takže není důvod se zbytečně dráždit,“ dodal Lener, jehož největším úspěchem je zlatá medaile z Olympijských her v Naganu v roce 1998 spolu s hlavním koučem Ivanem Hlinkou.

Skelleftea byla o chloupek šťastnější

„Sezóna ve Švédsku byla výborná,“ vrátil se Lener k letošnímu ročníku Elitserien, v němž Linköping vypadnul ve čtvrtfinále v sedmém utkání s Skellefteaou. „Celou sezónu jsme hráli dobře, ale potom jsme vypadli v sedmém zápase ve 103. minutě,“ mrzelo berounského rodáka. „Štěstí musíte pokoušet a jít mu naproti a Skelleftea byla o chloupek šťastnější,“ uznal. „Poslední utkání jsme měli jasně v moci, ale nedotáhli jsme ho do vítězného konce,“ přiblížil Lener.

V příštím ročníku by český kouč rád mužstvo udržel a myslel opět na nejvyšší mety. „Chceme kádr stabilizovat. Vrátí se nám nejlepší hráči, kteří před sezónou odešli do Ruska - čtyři mladí kluci a brankář. Znovu budeme pomýšlet na nejvyšší mety,“ zdůraznil Lener vyhlídky švédského celku na příští ročník.

Reklama

Související témata: