Hlavní obsah

Färjestad s bekem Ševcem získal titul ve švédské hokejové lize

Hokejisté Färjestadu s českým obráncem Martinem Ševcem slaví zisk titulu ve švédské lize. Klub z Karlstadu ve středu zdolal na vlastním ledě v pátém finálovém utkání obhájce triumfu HV 71 z Jönköpingu 3:2 a ovládl sérii výsledkem 4:1 na zápasy. Färjestad tak má jako první tým jistotu účasti v základní skupině nadcházejícího ročníku Ligy mistrů.

Článek

Z vítězství Färjestadu, který vyhrál i základní část Elitserien, má radost i Linköping a českým trenérem Slavomírem Lenerem, protože na něj přešlo jako na druhý tým dlouhodobé soutěže právo startu v druhém kvalifikačním kole Ligy mistrů. Linköping si tak může zopakovat účast z premiérového ročníku soutěže v uplynulé sezoně.

Färjestad, který předčil Linköping o devět bodů, ztratil v play off jediný zápas, a to až ve finále. Ve čtyřech zápasech vyřadil Brynäs i Skellefteu a prohrál jen úvodní finále v Jönköpingu 1:4. Pak se vrátil na vítěznou vlnu a dnes dovršil povedenou sezonu vítězstvím 3:2.

V třetí minutě otevřel skóre ve prospěch domácích slovenský obránce Dominik Graňák a ještě v první třetině zvýšil ostřílený Jörgen Jönsson. V druhé části sice snížil Mikko Luoma, ale v 53. minutě rozhodl Fin Eero Somervuori. V 57. minutě v power play ještě zkorigoval stav Martin Thörnberg, ale hráči HV 71 s českým útočníkem Kamilem Pirošem v sestavě už porážku neodvrátili.

Ševc, posila z Kladna, se radoval z mistrovského titulu ve Färjestadu už podruhé. V roce 2006 vypomáhal klubu společně s Pavlem Paterou a ve vítězném týmu byl tehdy i Radek Hamr. V kádru HV 71 byl stejně jako při loňském triumfu Jan Hrdina, ale kvůli zdravotním potížím odehrál jen tři utkání na začátku sezóny.

Pátý zápas finále play-off švédské hokejové ligy:
Färjestad - HV 71 3:2 (za hosty Piroš 0+1), konečný stav série 4:1.

Reklama

Související témata: