Hlavní obsah

Hlaváč bude hrát ve švédském Linköpingu i v příští sezóně

LINKÖPING

Hokejový útočník Jan Hlaváč se dohodl s vedením švédského Linköpingu na nové smlouvě a bude i v příštím ročníku hrát pod vedením českého kouče Slavomíra Lenera. Hlaváčův kontrakt je s ohledem na švédské daňové zákony pouze šestiměsíční, existuje tedy možnost, že by dvaatřicetiletý forvard začal sezónu v české extralize.

Foto: archiv

Jan Hlaváč

Článek

Dohoda mezi oběma stranami byla prý velmi snadná. "Za klub má hlavní slovo samozřejmě manažer spolu s trenérem. Já můžu mít přání, ale manažer na to musí mít stejný pohled a hlavně pak také najít nějaký peníz v peněžence. Tady to bylo jednoduché, oba jsme o Honzu moc stáli a i on chtěl v klubu pokračovat," řekl Lener. "Ať on nebo Jarda Hlinka, který bude za Linköping hrát také i v příští sezoně, jsou hráči, s nimiž se mi skvěle pracuje," pochvaloval si Lener.

Na to, než však zapojí střelce se zkušenostmi z NHL do sestavy, si bude muset kvůli daňovým zákonům ve Švédsku zkraje nového ročníku počkat. "Byť si myslím, že jsme jedním z ekonomicky nejsilnějších týmů ve Švédsku, tak ta situace dolehla i na nás a hledají se možné úspory. Proto se k nám Honza připojí až někdy zhruba v půlce října," nastínil Lener.

Do té doby by mohl Hlaváč hrát jinde. Jako možný se jeví krátkodobý návrat do pražské Sparty, za kterou rodák z hlavního města hrál a dvakrát v průběhu kariéry se do ní následně vrátil. "Existuje několik variant, kde by mohl Honza začít sezonu. Něco je z Čech, něco z ciziny. Momentálně to řešíme, jasno by mohlo být příští týden," řekl hráčův zástupce Vladimír Vůjtek serveru hokej.cz.

Na výběr hned několik možností

Hlaváč měl podle něho po povedené sezóně, v níž v 54 utkáních základní části zaznamenal 48 bodů díky 25 brankám a 23 asistencím, na výběr hned několik možností. "O Honzu byl po sezóně zájem i v jiných klubech. Objevily se varianty ze Švédska, Švýcarska, něco z Ruska. Ale Honza upřednostňoval nadále Linköping, byl tam spokojený," vysvětlil Vůjtek.

Je také možné, že Hlaváč v předním švédském klubu zakotví na delší čas. "Pokud je o hráče zájem, tak se předběžně domlouvá další spolupráce už třeba někdy v průběhu prosince. Jedna stránka věci je pak samozřejmě hráčova výkonnost, ta druhá pak finanční pokrytí, neboť Linköping operuje pouze s penězi, které má skutečně na účtu, a ne s těmi, které tam snad třeba bude někdy mít," připomněl Lener strategii klubu.

Před nedávnem posílil Linköping také zkušený zadák a olympijský vítěz Niclas Hävelid. "To se podařilo skrze osobní kontakty našeho manažera. Pocházejí ze stejného městečka nedaleko Stockholmu a navíc mým asistentem je Niclasův bratr. Potřebovali jsme nějakého hodně zkušeného zadáka, takže já z pozice trenéra jsem rád, že to takhle dopadlo," uvedl Lener.

Reklama

Související témata: