Hlavní obsah

Ve čtvrtek startuje finská hokejová liga s šesti Čechy

S šesti českými hokejisty začne ve čtvrtek nový ročník finské ligy. Počet českých zástupců v SM-Liize opět nabral vzrůstající trend. Loni na startu v někdejší baště českých hokejistů, kde se jich v sezóně 2002/03 představilo dokonce třiadvacet, byl jen jediný - gólman Alexander Salák v TPS Turku; až během sezony přišli do soutěže další tři jeho krajané.

Článek

Kompletní šestice současných českých hráčů se bude snažit prosadit v novém působišti, z minulé sezony přitom zůstal v SM-Liize jediný hráč. Útočník Michal Birner ale vyměnil dres Pelicans Lahti za TPS Turku, kde nově působí i další forvard Tomáš Plíhal. Ten za uplynulé tři sezóny odehrál 89 zápasů za San Jose, ale když nenašel jako volný nechráněný hráč v NHL další uplatnění, zamířil do Finska.

Návrat do Evropy zvolil i Jakub Petružálek, který se snažil tři roky z farmy v Albany v nižší AHL prosadit do týmu Caroliny v NHL, povedlo se mu to však v uplynulém ročníku jen na dva zápasy. V květnu se tak dohodl na smlouvě v Lukko Rauma. O místo v kádru Lappeenranty se rozhodl ucházet Petr Pohl, který místo v záložním týmu Columbusu v AHL hrál převážně ještě o kategorii níž v ECHL za Johnstown Chiefs.

Do finské ligy, která se v posledních letech zaměřila na posilování typy hráčů ze zámořských soutěží, ale přišli i dva bývalí reprezentanti z evropských lig. Kanonýra Pavla Rosu po jeho loňském působení v Omsku a následném odchodu do švédského Rögle zlákal Kärpät Oulu. Kamil Piroš si před příchodem do Ässätu Pori také vyzkoušel dvě soutěže během sezony, když nejdříve hrál za Kolín nad Rýnem v Německu a pak za HV 71 ve švédském Jönköpingu.

Naopak finskou ligu opustili brankáři Salák s Tomášem Dubou a útočník Jakub Šindel. Salák po úspěšném působení v TPS Turku podepsal smlouvu s Floridou a bude se snažit prosadit do NHL. Duba se z Ässätu Pori vrátil do extraligy, kde posílil Třinec. Šindel z Lahti zamířil do kádru nováčka nejvyšší soutěže Komety Brno.

S šesti hráči mají Češi ve finské nejvyšší soutěži druhé největší zastoupení mezi cizinci. Kluby v zemi tisíce jezer v poslední době sázejí hlavně na vlastní hráče. Na soupiskách 14 mužstev je vedle českých legionářů už jen devět Kanaďanů, pět Američanů, tři Švédové a po jednom Slovákovi, Francouzovi a Maďarovi.

Přehled českých hokejistů ve finské lize:
TPS Turku: Michal Birner, Tomáš Plíhal (oba útočníci).
Kärpät Oulu: Pavel Rosa (útočník).
Lukko Rauma: Jakub Petružálek (útočník).
SaiPa Lappeenranta: Petr Pohl (útočník).
Ässät Pori: Kamil Piroš (útočník).

Reklama

Související témata: