Hlavní obsah

V pátek začne slovenská extraliga s více než čtyřiceti Čechy

BRATISLAVA

Opět se silným českým obsazením se rozjede v pátek nový ročník slovenské hokejové extraligy. Celkem je na soupiskách jednotlivých týmů sedmatřicet hráčů z tuzemska, které doplňují hlavní trenéři Antonín Stavjaňa ve Slovanu Bratislava, Miloš Holaň ve Zvolenu, Mojmír Trličík v Liptovském Mikuláši i asistenti koučů Skalice Martin Pešout a Košic Pavel Hulva. České zastoupení není pouze v kádru nováčka ze Spišské Nové Vsi.

Článek

Slovenská soutěž zlákala i dva bývalé reprezentanty. Mistr světa z Lillehammeru z roku 1999 Roman Šimíček zamířil z Vítkovic do Trenčína a obránce Radim Tesařík odešel ze Znojma do Slovanu Bratislava. Stejný směr nabral i útočník Tomáš Demel. Celkově největší česká kolonie se ustálila ve Zvolenu, kde má Holaň k dispozici hned šestici Miroslav Javín, Jiří Suchý, Filip Turek, Libor Pavliš, Jan Sochor a Jan Kopecký. I v Žilině působí šest českých hokejistů - Michal Horák, Michal Kolarz, Vítězslav Škuta, David Turoň, Petr Vala a Vladimír Škoda.

Nová sezóna na Slovensku slibuje nejen dramatický boj o titul, ale i na chvostu tabulky o udržení. Od sezóny 2010/11 bude totiž tamní extraliga zredukována na deset klubů oproti současným dvanácti. Poslední dva celky po dlouhodobé části tak sestoupí přímo do první ligy a 10. tým konečné tabulky bude hrát baráž s vítězem druhé nejvyšší soutěže.

Soutěž nezůstala ochuzena o skalického patriota Žigmunda Pálffyho, který překonal v minulém ročníku několik ofenzivních rekordů soutěže a přes několik zajímavých nabídek z kvalitnějších soutěží zůstal v kádru úřadujícího vicemistra.

Ve slovenské nejvyšší soutěži bude nadále působit také tým slovenské reprezentační dvacítky. Hrát se bude opět novým modelem, v němž se celky utkají každý s každým čtyřikrát (celkově 52 kol). Základní část nebude přerušena v době únorových olympijských her ve Vancouveru. První osmička postoupí do play off, v němž se bude hrát čtvrtfinále, semifinále i finále na čtyři vítězné zápasy. V dolní časti tabulky soutěž skončí, jen 10. celek bude hrát na čtyři vítězné zápasy baráž o udržení.

Přehled českých hokejistů ve slovenské extralize:
Košice: Pavel Hulva (asistent trenéra).
Skalica: Martin Falter (brankář), Jan Hranáč, Robert Schnabel, Martin Výborný (všichni obránci), Milan Kostourek (útočník), Martin Pešout (asistent trenéra).
Slovan Bratislava: Radim Tesařík (oba obránci), Tomáš Demel (útočník), Antonín Stavjaňa (trenér).
Zvolen: Miroslav Javín, Jiří Suchý (oba obránci), Filip Turek, Libor Pavliš, Jan Sochor, Jan Kopecký (všichni útočníci), Miloš Holaň (trenér).
Liptovský Mikuláš: Jiří Heš, Pavel Kumstát (oba obránci), Martin Tomášek (útočník), Mojmír Trličík (trenér).
Trenčín: Roman Šimíček, Martin Paroulek, Patrik Valčák (všichni útočníci).
Martin: Jiří Polák (obránce), David Appel, Lukáš Říha, Miroslav Škumát (všichni útočníci).
Banská Bystrica: Richard Bauer, Jiří Mocek (oba obránci).
Žilina: Michal Horák, Vítězslav Škuta, Michal Kolarz, David Turoň (všichni obránci), Vladimír Škoda, Petr Vala (oba útočníci).
Nitra: Vlastimil Lakosil (brankář), Jaroslav Špelda (obránce), Albín Podstavek (útočník).
Poprad: Marek Dora, Jiří Jelínek, Jaroslav Bartoň (všichni obránci).

Reklama

Související témata: