Hlavní obsah

Mistr světa Vejvoda se vrátil na led, hraje čtvrtou švédskou ligu

Hokejový mistr světa z Vídně z roku 1996 Otakar Vejvoda, jehož profesionální kariéru ukončily zdravotní potíže, se po téměř dvanácti letech vrátil opět na led. Sedmatřicetiletý útočník, který žije se svou rodinou ve Stockholmu, se představil v pátek v dresu celku Lidingö Hockey ve švédské čtvrté nejvyšší soutěži.

Článek

"Chodil jsem s týmem na led od začátku sezony. Chtěli, abych za ně i hrál, tak jsem se rozhodl, že do toho půjdu," řekl ČTK Vejvoda. "Bylo to zajímavý, protože můj osmiletý syn Alexander, který taky začíná s hokejem, mě viděl hrát zápas poprvé. Shodou okolností tu byl na návštěvě i bratr Martin s manželkou, takže u toho taky byli," doplnil.

Kladenský odchovanec, který se na šampionátu v roce 1996 dostal i do All Star týmu turnaje, při porážce s Gnestou 2:5 asistoval u obou gólů svého týmu. Naposledy hrál Vejvoda soutěžní zápas v lednu 1998 ve švédské Elitseren za AIK Stockholm, ale přetrvávající potíže se stehenními svaly mu dovolily v sezoně 1997/98 jen čtyři zápasy.

Nezabrala ani operace a v roce 1999 se nevydařil ani comeback v dresu Kladna, protože již skvěle fyzicky připraven si přetrhl břišní sval, později se vrátily i potíže se stehny. V roce 2006 načal trenérskou dráhu ve švédském třetiligovém klubu Botkyrka Hockey. V poslední době se ale věnuje studiu trenérství ve Stockholmu.

Účastník dvou mistrovství světa a Světového poháru v roce 1996, který vstřelil jako člen "Blue Line" s Pavlem Paterou a Martinem Procházkou v 53 reprezentačních zápasech 17 branek, trénuje nebo hraje zápasy s Lidingö celkem čtyřikrát v týdnu. "Času mám ale více, než když jsem trénoval Botkyrku. Odpadla mi příprava na tréninky a zápasy," doplnil Vejvoda.

Vyhlášený technik nechtěl s Lidingö jen trénovat, proto se rozhodl pro comeback, který neunikl ani pozornosti švédského deníku Aftonbladet. "Trénoval jsem s Lidingö dva měsíce. Požádali mě, abych za ně hrál a já jsme na to kývl," připojil Vejvoda, který tak pocítil náročnost soutěžního zápasu po létech. "Moje svaly mají ohraničené možnosti. Byl jsem po zápase utahaný, ale nebyla tam taková bolest, jako když jsem hrál za AIK a musel skončit. Člověk to hraje víc hlavou," dodal Vejvoda.

Reklama