Hlavní obsah

Plíhal návrat do NHL neřeší, teď se soustředí na finské angažmá

HELSINKY

Hokejový útočník Tomáš Plíhal se v létě po osmi letech strávených v zámoří vrátil do Evropy a zamířil do finského TPS Turku. Přestože byl v minulé sezóně pevným členem kádru San Jose, vedení mu nenabídlo novou smlouvu. Plíhal se momentálně soustředí na angažmá v TPS a o návratu za Atlantik příliš nepřemýšlí.

Článek

"Od 1. července jsem čekal na nějaké nabídky z NHL. Čekal jsem dost dlouho. Agent říkal, že byly nějaké náznaky, ale tady jsme dostal konkrétní nabídku. Rozhodl jsem se, že jdu sem a nelituji toho," řekl Plíhal ČTK a serveru hokej.cz v Helsinkách, kde v sobotu navštívil se spoluhráčem Michalem Birnerem zápas české reprezentace proti Finsku.

Urostlý centr, který v roce 2001 startoval na světovém šampionátu hráčů do 18 let, ale věří, že se jednou do zámoří vrátí. "Teď se soustředím na tento tým. Jestli půjdu příští rok zpět do Ameriky, nebo ne, to neřeším. Určitě bych se tam ale chtěl vrátit," přiznal Plíhal, jenž podepsal s finským klubem roční kontrakt.

Výsledky San Jose stále sleduje. "Že bych ale v noci koukal na zápasy v televizi, to ne. V noci spím," pousmál se hráč, jenž v předešlé sezoně za Žraloky odehrál 64 zápasů s bilancí pěti branek a osmi asistencí. V předešlých letech působil převážně na farmě v AHL a v NHL nasbíral jen 25 startů a tři kanadské body.

Finská liga není špatná

Do Finska v létě zamířil narychlo. "Přijel jsem čtyři dny před začátkem soutěže. Měl dva tři tréninky a šli jsme na to. Zvykáme si postupně," uvedl šestadvacetiletý útočník, který si úroveň finské ligy pochvaluje. "Je to jiné než v NHL, není tak fyzická, nemá to takové nasazení a tempo, ale není to špatná liga," řekl Plíhal. V TPS zatím odehrál 17 zápasů, vstřelil dvě branky a přidal pět asistencí.

Vcelku spokojen je i s výsledky týmu, kterému momentálně patří páté místo. Na druhou příčku ale TPS ztrácí jen tři body. "Prvních deset zápasů jsme hráli dobře, dařilo se nám ve všem. Posledních pár to už není takové. Něco nám v týmu schází. Doufám, že přestávka nám pomůže k tomu, abychom se vrátili tam, kde jsme byli," prohlásil Plíhal.

Reklama

Související témata: